K1 i Boks

MMA fanovi uživali su prošli vikend, sada je vrijeme za boksačku poslasticu! Čeka nas ponajveći event u povijesti boksa

Day of Reckoning - jedan od službenih postera

 Dazn
Saudijci ovaj vikend organiziraju event kakav ne pamtimo kad je u pitanju svijet profesionalnog boksa

MMA fanovi silno su uživali protekli tjedan. Od velikog UFC 296 eventa pa sve do FNC 14 eventa, ‘‘Jokerovog‘‘ nastupa u Rusiji i odlične KSW-ove priredbe. Stvarno fantastičan vikend ostaje iza nas, a ovo je tjedan u kojem će fanovi boksa doći na svoje.

Naravno, ne sumnjamo da je mnoštvo vas koji pomno pratite i volite oba sporta, ali ovaj tjedan fokus je u potpunosti na boksu. ‘‘Day of Reckoning‘‘ (‘Dan obračuna‘) naziv je priredbe za koju slobodno možemo reći da je jedna od najvećih u povijesti boksa.

Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, ugostit će event nakrcan zvijezdama teške kategorije, a među teškašima, mjesto su našle i dvije borbe izvan teške kategorije, ali čekaju nas nastupi svjetskih prvaka.

Anthony Joshua i Deontay Wilder zasigurno su najveće zvijezde spektakla u Rijadu. Nažalost, njih dvojica nisu međusobno upareni, ali obojica imaju više nego dostojne protivnike. Wilder će boksati protiv Josepha Parkera, nekadašnjeg svjetskog prvaka i teškaša iza kojeg je čak 36 profesionalnih nastupa (33-3-0).

Joshuu čeka meč protiv jako opasnog Šveđanina Otta Wallina. 26 pobjeda i samo jedan poraz upisao je Wallin u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Tyson Fury je jedini boksač koji je uspio poraziti Wallina, barem zasad.

Daniel Dubois boksati će protiv Jarrella Millera, a gledat će i mečeve nekolicine nadolazećih teškaša koji će nositi ovu kategoriju u budućnosti. Frank Sanchez i Junior Fa odmjerit će snage, a jako interesantan bit će i obračun Agita Kabayela i Arslanbeka Makhmudova.

Dva meča koja se neće održati u teškoj kategoriji nisu ništa manje zanimljivi. Dmitry Bivol dio je ovog spektakularnog eventa, a ponajbolji boksač svijeta i svjetski prvak u poluteškoj kategoriji (-79,3 kg) ukrstit će rukavice s Lyndonom Arthurom.

Jai Opetaia svjetski je prvak u kruzer kategoriji, a u njegovom vlasništvu je IBF-ov pojas. Opetaia vrlo vjerojatno neće braniti taj pojas u subotu navečer, jer IBF ne odobrava njegov meč protiv Ellisa Zorroa. Prema IBF-u, Opetaia bi pojas trebao braniti protiv obveznog izazivača, a to je Mairis Briedis.

Pokušao je Australac ishoditi dozvolu od IBF-a za meč protiv Zorroa, ali dozvolu nije dobio. Stoga će Opetaia napustiti IBF-ovu titulu i fokusirat će se na ugovor koji je potpisao sa Saudijcima. 450 tisuća dolara zajamčeno je Opetaiji ako odradi meč protiv Zorroa, a ugovor sa Saudijcima potpisao je na tri meča. Novce je očito stavio ispred IBF-ove titule svjetskog prvaka.

Kao ‘‘šećer na kraju‘‘ ove najave, ostavili smo meč koji će vas možda i najviše zanimati. Da, znamo da naš Filip Hrgović nije dobio adekvatnog protivnika u Marka De Moriju, ali ipak se radi o našem najboljem boksaču i svi ćemo sa zanimanjem pratiti njegov 17. profesionalni nastup.

‘‘El Animal‘‘ vjerojatno će poraziti De Morija bez većih problema, ali nemojmo smetnuti s uma da Hrgovića čeka nastup na ogromnoj pozornici, a ne sumnjamo da će milijuni gledatelja diljem svijeta ispratiti ovu priredbu. Ipak je ovo jedan od najvećih evenata u povijesti boksa.

Pretjerujemo li nazivajući ovaj event ‘‘ponajvećim u povijesti boksa‘‘?

Ostanimo još kratko na tom epitetu ‘‘najvećeg eventa u povijesti‘‘. Nema sumnje da su neke boksačke priredbe imale par boksača koji su veća imena od Joshue ili Wildera. Međutim, jako teško je sjetiti se boksačke priredbe koja je nudila ovu količinu vrhunskih imena. Navikli smo na boksačke priredbe čiji je ‘‘undercard‘‘ ispunjen relativno nepoznatim boksačima. Često taj dio programa popune mladi talenti s nekoliko mečeva iza sebe, a oni bivaju upareni s boksačima iz ‘‘journeyman‘‘ kategorije. To su oni boksači iza kojih je ogroman broj mečeva, ali nerijetko imaju više poraza, nego pobjeda.

‘‘Day of Reckoning‘‘ nije krojen na taj način. Ovo je event u kojem svaki meč nudi obračun poznatih, renomiranih boksača, a Saudijci očito planiraju ići u tom smjeru. Nadamo se da će ovakvi vrhunski eventi biti još češće na repertoaru Saudijaca, a jedva čekamo subotu navečer i spektakl u Rijadu.

Pratite naš portal tijekom cijelog tjedna. Marljivo ćemo vas izvještavati o svim aktualnostima vezanim za ovaj event, a potrudit ćemo se da vam ponudimo i nekoliko analiza od strane istaknutih boksača i domaćih stručnjaka.

Prije nekoliko dana mogli se čitati intervju s Agronom Smakićijem. Hrvatski boksač bio je dio Joshuinog trening kampa i podijelio je određene ‘‘insajderske‘‘ informacije iz samog kampa. Ako ste propustili taj intervju, možete ga pročitati klikom na LINK, a tijekom narednih dana potrudit ćemo se da vam pružimo još takvog materijala.

‘‘Day of Reckoning‘‘ sve je bliže i subotu si obavezno rezervirajte za praćenje ovog spektakla. Priredba će početi već od 17:00h, a Hrgovića možete očekivati u ringu iza 18:00h.

Zasad niti jedna domaća TV kuća nije otkupila prava na prijenos ovog eventa i DAZN se nameće kao jedina opcija. Cijena PPV-a za gledatelje iz Hrvatske iznosi 16,99 eura. Nije malo, ali nije ni previše za ovakav boksački program. PPV možete kupiti OVDJE.

Linker
09. travanj 2024 05:06