K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Rodio se jedan od najubojitijih boksača svih vremena

 MADS CLAUS RASMUSSEN/Afp
Pročitajte zanimljivosti iz života ‘Iron Mikea‘

Na današnji dan 1966. godine, u Brooklynu se rodio Michael Gerard Tyson, svijetu danas puno poznatiji kao Mike Tyson. Imao je dosta teško djetinjstvo u kojem je njegov otac napustio njega i njegovu braću i sestre. Njegova majka, Lorna Lee Tyson, odgojila ih je sama. Tysonova obitelj imala je financijskih problema; morali su se preseliti i živjeti u četvrti s visokom stopom kriminala. Do 13. godine Tyson je bio uhićen 38 puta zbog manjih zločina, uglavnom uličnih tučnjava.

Prije je govorio upravo o tom razdoblju te je istaknuo da je imao po nekoliko tučnjava dnevno.

"Imao sam tri-četiri tučnjave dnevno. To je krenulo kad sam napunio devet godina.. Imao sam 90 kilograma s 12 godina. Prvo sam tukao djecu pa su oni plakali i otišli po svoje očeve, a onda sam se tukao s njima."

15 mečeva u godinu dana

Kada je imao 16 godina, ostao je i bez majke koja je umrla te je njegov zakonski skrbnik postao boksački trener Cus D‘ Amato, koji ga je i prvi trenirao nakon što ga je Bobby Stewart uveo u svijet boksa kada je Tyson bio u školi za dječake Tyron u New Yorku.

Prvi značajniji uspjeh postigao je na juniorskim Olimpijskim igrama 1981. i 1982. godine kada je osvojio zlato na svakoj od njih. Godine 1985. započeo je svoju profesionalnu karijeru. Bilo je to 6. ožujka (treći mjesec) kada je nasuprot njega bio Hector Mercedes, a Tyson je upisao pobjedu tehničkim nokautom u prvoj rundi. Zanimljivost je da je prve godine kako se počeo profesionalno boriti odradio čak 15 mečeva, što je danas apsolutno nezamislivo.

Njegova prva borba za titulu bila je samo godinu dana kasnije, u studenom (11. mjesec) 1986. kada se borio za WBC pojas teške kategorije protiv Trevora Berbicka. Pobijedio je tehničkim nokautom u drugoj rundi i uzeo pojas te postao najmlađi prvak u povijesti kategorije.

Sve do 1990. godine, bio je neporažen, sve dok nije naletio na Bustera Douglasa. Bilo je to 11. veljače (drugi mjesec). Tyson je bio ogroman favorit, no Douglas je pobijedio nokautom u desetoj rundi i zaustavio ‘Iron Mikea‘.

Iako je izgubio, Tyson je kazao da je taj poraz "najbolja stvar koja mu se dogodila u karijeri" tvrdeći da je zbog toga postao bolji boksač i bolja osoba. Nakon toga nanizao je osam pobjeda, no onda je na red došao boksač koji mu je obilježio karijeru - Evander Holyfield.

‘Legendarno‘ uho Evandera Holyfielda

U prvoj je borbi izgubio tehničkim nokautom u 11. rundi te je došlo vrijeme za revanš i vjerojatno najpoznatiju borbu svih vremena. Bilo je to godine 1997. Treća runda je u pitanju, borci su ušli u klinč, a Tyson je Holyfieldu - odgrizao uho.

Bio je to trenutak koji je zauvijek utkan u svijet boksa, a kako je i očekivano, meč je završen diskvalifikacijom. Tyson se nakon toga nije borio do 1999. godine. Od mečeva koje je odradio treba spomenuti poraz od Lennoxa Lewisa 2002. godine u meču za titule WBC, IBO, IBF i The Ring. Karijeru je završio porazom od Kevina McBridea 2005. godine.

Tijekom karijere imao je dosta problema sa zakonom. Bio je optuživan za silovanje, izazivao je nesreće te imao problema s marihuanom te je zbog svega toga patila karijera, no i dalje pričamo o jednom od najvećih ikad. Danas živi nešto mirniji život, no i dalje je zastrašujuć kakav je nekad bio te je prava ikona boksa, a iako mu neki postupci nisu za pohvalu, u nekim segmentima karijere apsolutno bi trebao biti uzor svim sportašima.

Iron Mike, sretan rođendan!

Linker
14. travanj 2024 22:56