Ostalo

NA DANAŠNJI DAN: Prisjetite se kako je Cro Cop ‘low kickovima‘ uništio olimpijskog pobjednika u judu!

Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović i Hidehiko Yoshida

 Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)
Legendarni hrvatski borac na današnji dan prije 17 godina izborio je polufinale Prideovog Grand Prixa

U sklopu rubrike ‘‘Na današnji dan‘‘ jučer smo čestitali rođendan Mikeu Tysonu i pisali smo vam o najzanimljivijim trenucima njegove legendarne karijere. Ukoliko ste propustili taj tekst, možete ga pročitati klikom na LINK.

Današnja rubrika ‘‘Na današnji dan‘‘ donosi ipak nešto drukčije. Ne, ovaj put se ne radi o čestitki za rođendan, nego o podsjetniku na jedno brutalno prebijanje koje se dogodilo na današnji dan 2006. godine. Čak 17 godina prošlo je od takozvanog Prideovog ‘‘Critical Countdown Absolute‘‘ eventa.

Prije nego pređemo na glavnu stvar, pokušat ćemo vam dočarati o kakvom se eventu i ‘‘fight cardu‘‘ radilo. U fokusu priredbe bio je Prideov ‘‘Grand Prix‘‘ turnir u ‘‘openweightu‘‘, odnosno turnir nije bio vezan samo za jednu težinsku kategoriju. Borci svih kilaža mogli su nastupiti u sklopu turnira, ali prevladavali su teškaši.

Početkom sedmog mjeseca 2006. godine održano je četvrtfinale tog kultnog ‘‘Grand Prixa‘‘, ali publika je gledala i pet mečeva nevezanih za turnir. Tako su na eventu nastupila imena poput Vitora Belforta koji je u prvoj rundi nokautirao Kazua Takahashija, dok je Alistair Overeem tehničkim nokautom u drugoj rundi izgubio od Antonija Rogerija Nogueira, poznatijeg kao ‘‘Lil Nog‘‘. Nije se dobro proveo niti Evangelista Santos, jer ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio ga je Kazuhiro Nakamura.

Pređimo na turnir. Antonio Rodrigo Nogueira porazio je Fabricija Werduma, a Wanderlei Silva prebio je Kazuyukija Fujitu već u prvoj rundi. Josh Barnett u sunaslovnoj borbi večeri porazio je Marka Hunta kimurom u prvoj rundi, a onda je uslijedio glavni dio večeri.

Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović predvodio je priredbu kao jedan od najpopularnijih, ali i jedan od najboljih Prideovih boraca u povijesti. Legendarni hrvatski borac u četvrtfinalu turnira borio se protiv Japanca Hidehika Yoshide. Yoshida je također uživao status legende u Japanu, prvenstveno zbog zlatne olimpijske medalje u judu koju je osvojio 1992. godine u Barceloni.

Yoshida se u ringu pojavio u kimonu, sa svojim crnim pojasom oko struka. ‘‘Cro Cop‘‘ nije imao nikakav pojas oko svog struka, ali kimono i crni pojas nisu bili od pomoći Hidehiku Yoshidi. Uspijevao je Yoshida izbjeći Mirkovo najjače oružje, ‘‘high kickove‘‘, ali Cro Cop je pronašao drugi način za iskoristiti svoje ubojite ‘‘kickove‘‘.

Mirko je neprestano udarao Yoshidu ‘‘low kickovima‘‘, a japanski judoka očito nije znao kako odgovoriti na takve napade, niti kako ih blokirati. Uočio je Mirko da Yoshida sve teže podnosi ‘‘low kickove‘‘ i redao je jedan za drugim. Pokušavao je Yoshida samog sebe motivirati da izdrži, ali silno se nadao da će borba završiti u parteru. U više navrata je Japanac padao na tlo nakon ‘‘low kickova‘‘, ali Mirko bi ga uvijek pozvao natrag na noge i ponovno bi ga kaznio svojim ubojitim ‘‘low kickom‘‘. Nakon sedam minuta i 38 sekundi, Yoshida je po tko zna koji put završio na podu, s bolnom grimasom na licu. Bilo je jasno da će tu borba i završiti, a Mirko je prošao u polufinale Grand Prixa koji je kasnije te godine i osvojio.

Hidehiko Yoshida ring u Saitama Super Areni napustio je uz pomoć svog tima, a na njegovom licu bila je vidljiva agonija kroz koju je prolazio. ‘‘Cro Cop‘‘ je oduševio publiku i neposredno nakon meča, jer hrvatski borac je pomogao Yoshidi i njegovom timu prilikom izlaska iz ringa.

image

Mirko Filipović (lijevo) pomaže Yoshidi da napusti ring

Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)

Točno 17 godina prošlo je od te velike Mirkove pobjede, a snimku meča možete pogledati u videu ispod teksta. Ukoliko posjedujete pretplatu na UFC Fight Pass, borbu možete pogledati i putem tog servisa, jer tamo je snimka borbe u ipak nešto boljoj kvaliteti.

Linker
21. travanj 2024 21:52