K1 i Boks

‘Na prevaru su mi oduzeli pobjedu‘: Dubois i njegov tim najavili su žalbu na pobjedu Usyka

Frank Warren (lijevo) i Daniel Dubois (desno)

 Yui Mok/PA Images/Profimedia
Promotor Frank Warren i trener Don Charles bili su vrlo glasni po pitanju navodnog ilegalnog udarca u međunožje

Poprilično uvjerljivo Oleksandr Usyk porazio je Daniela Duboisa. Gotovo niti u jednom trenutku Dubois nije ozbiljno ugrozio Usyka, osim na početku pete runde.

Dubois je aperkatom pogodio Usyka, a Ukrajinac je s bolnom grimasom završio na tlu. Odmah je uslijedila pauza zbog udarca u međunožje, a nakon par minuta odmora, Usyk je mogao nastaviti s borbom. Dubois je uoči nastavka upozoren od strane suca koji mu je zaprijetio diskvalifikacijom u slučaju da se ponovi nešto takvo.

Usyk se nakon te pauze naljutio, postao je vidno agresivniji i počeo je boksati u višoj brzini. Dubois se sve teže nosio s takvim tempom, a početak kraja nastupio je krajem osme runde. Tada je Usyk prvi put poslao Duboisa u nokdaun, a sredinom devete runde Dubois je ponovno završio na podu. Nakon drugog nokdauna nije bilo oporavka i Usyk je slavio tehničkim nokautom u devetoj rundi.

Bilo je više nego jasno da će se povlačiti repovi zbog situacije iz pete runde. Daniel Dubois nedugo nakon završetka meča dobio je priliku prokomentirati navodni udarac u međunožje, a mladi Britanac ne slaže se s odlukom suca.

‘‘Mislim da to nije bio niski udarac. Vjerujem da je udarac odsjeo na dozvoljeno mjesto i na prevaru su mi uzeli pobjedu. Što drugo reći?‘‘, rekao je Dubois glasom koji je osjetno drhtao.

Nakon Duboisovog kratkog obraćanja, u centar pažnje došli su promotor Frank Warren i Duboisov trener Don Charles. Obojica su bili jako glasni za mikrofonom, isticali su da se radi o čistoj krađi i tražili su da se pusti snimka na velikom ekranu.

‘‘Kako je ovo udarac ispod pojasa?‘‘, neprestano je uzvikivao Duboisov trener, a Frank Warren najavio je kako će uložiti žalbu na ishod ovog meča. Warren vjeruje da će nadležna tijela narediti revanš između Usyka i Duboisa.

Sudeći po Duboisovom govoru tijela, 25-godišnji Britanac nije djelovao pretjerano oduševljeno tom idejom. Dojam je da su njegov trener i promotor isforsirali njegovu reakciju u kojoj se žali na spornu situaciju, a Dubois još vruć od uvljerljivog pojasa, vjerojatno se samo želi odmoriti i adekvatno oporaviti nakon ovakvog meča.

Što se usporene snimke tiče, činjenica je da se radi o udarcu koji je odsjeo na granici. Ipak, pomnijim gledanjem može se uočiti kako je Dubois udarcem podignuo Usykov suspenzor, a Hrvoje Sep u ulozi stručnog sukomentatora na Novoj TV pojasnio je kako se radi o jasnom znaku da je udarac odsjeo na međunožju.

Frank Warren bit će jako uporan i svim silama će pokušati poništiti ovaj meč, ali male su šanse da mu to uistinu pođe za rukom.

Linker
30. travanj 2024 00:57