K1 i Boks

Nakon 60 godina na Kubi ukinuta zabrana prelaska u profi boks

Julio Cesar de la Cruz

 Ou Dongqu/Xinhua News/Profimedia
Kubanci više neće morati napuštati državu kako bi prešli u profesionalce

Prvi put nakon 60 godina kubanski boksači moći će prijeći u profi boks bez da pritom moraju napustiti svoju državu. Dogovor je postignut od strane kubanske boksačke federacije te je time dana priliku amaterskim boksačima da se već u svibnju ove godine mogu okrenuti prema profi boksu. Ovo će definitivno biti prekretnica u profi boksu, a tek je za vidjeti tko će biti prvi kubanac koji je pod svojom zastavom postao svjetski prvak u profi boksu.

Profesionalnog boksa na Kubi nema još od davne 1962. godine kada je tijekom vladavine Fidela Castra proglašeno da je ovaj aspekt sporta previše podložan korupciji. Još od onda boksači s Kube pod svojom zastavom mogu se natjecati samo u amaterskom boksu, u čemu su do sada bili veoma uspješni. Kubanci su osvojili ukupno 78 olimpijskih medalja, od kojih čak 41 zlatnu.

Najuspješniji kubanski olimpijac svih vremena je Teofilo Stevenson, koji je svojevremeno čak 3 puta osvojio zlatnu olimpijsku medalju te 3 puta zlato na svjetskom amaterskom prvenstvu. Nažalost, nikada ga nismo imali prilike gledati u profesionalnim mečevima gdje bi nesumnjivo bio velika prijetnja tadašnjim boksačima.

Svakako valja spomenuti još jednog trostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje s Kube, a to je Felix Savón. Poznat je i po tome što je odbio multimilijunsku ponudu da napusti Kubu kako bi se borio protiv Mike Tysona kao profesionalac.

Tu je dakako i Julio César La Cruz, dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje i peterostruki prvak svijeta u amaterskom boksu. Našoj javnosti on je poznat po borbama s našim Hrvojem Sepom. Dvojac je u ring ušao 3 puta, a svaki put pobjedu je odnio Kubanac.

Linker
05. svibanj 2024 22:31