Regija

Donedavno najveći rivali isti dan osigurali Hrvatskoj dvije medalje na Europskom prvenstvu

Gabrijel Veočić i Noa Ježek s timovima

 Hrvatski boksački savez
Gabrijel Veočić i Noa Ježek više su puta gledali jedan u drugoga unutar ringa, a danas mogu zajedno slaviti

Sjajan je bio današnji dan na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine, koje se održava u Poreču. Hrvatska je osigurala svoju drugu i treću medalju, za koju su zaslužni Gabrijel Veočić i Noa Ježek, boksači koji su protekle dvije godine izgradili najveći rivalitet na domaćoj sceni, ali rivalitet koji je sigurno obojicu doveo na ovu današnju razinu. Ukupno su danas boksala tri hrvatska boksača, no jedan debitant nije bio uspješan kao ovaj dvojac.

Prvi u ring od hrvatskih boksača ušao je 18-godišnji Deni Alagić i nije razočarao. Čekao ga je favorizirani Kerem Ozmen, 19-godišnji boksač iz Turske koji je osvojio srebrnu medalju na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Tamo ga je tek u finalu zaustavio kubanski velemajstor Andy Cruz. Ovdje je došao po zlato i te svoje namjere pokazao je i u meču protiv odličnog učenika Marija Preskara.

Alagić je izgubio ovaj meč, ali mogao je izaći iz ringa dignute glave. Stvorio je velike probleme favoriziranom protivniku, niti u jednom trenutku nije bio lošiji boksač, no presudila je snaga njegovog protivnika, odnosno efekt kakav su radili njegovi udarci. No, bez sumnje imamo novo zanimljivo ime u kategoriji do 61.5 kilogram, boksača koji će imati što reći i na ovogodišnjem državnom prvenstvu.

Kao što je svoj status favorit opravdao boksač iz Turske, tako je isto napravio četvrtfinalist Svjetskog prvenstva u kategoriji do 75 kilograma, Gabrijel Veočić. On nastavlja kročiti svoj put prema zlatu, s tim da je minimalno broncu ovim putem osigurao uvjerljivom pobjedom nad Lukasem Fermezom iz Slovačke. Gabrijel je još jednom prezentirao svoj tehnički sjajan boks koji je u kombinaciji s njegovim impresivnim fizičkim karakteristikama neprelazna prepreka za mnoge.

Nakon ove čiste pobjede Gabrijel odlazi u polufinale gdje ga čeka Škot Sam Hickey, boksač kojeg je savladao prije četiri mjeseca na Svjetskom prvenstvu. Također vrijedi spomenuti kako je Gabrijel ranije u karijeri pobjeđivao i preostala dva polufinalista, tako da se s pravom može nadati zlatu, po koje je u Poreč i došao.

Posljednji od hrvatskih boksača nastupio je Noa Ježek, momak koji se za ovo prvenstvo spustio u kategoriju do 71 kilogram. Razlog je jasan. Taj što u kategoriji do 75 prednost ima njegov najveći rival Gabrijel Veočić. Njih dvojica posljednjih su godina odradili nekoliko sjajnih i većinom vrlo izjednačenih mečeva, ali Brođanin je iz istih većinom izlazio kao pobjednik. Za Nou, koji nema takve fizičke karakteristike, prije svega visinu i dužinu ruku, promjena kategorije svakako je bila dobra odluka.

To se potvrdio europskom medaljom na prvenstvu do 22 godine, medaljom koja je za sada brončana, no nitko ne otpisuje da može postati sjajnija. Noa je dominantnom predstava u svom stilu, koji se svodi na konstantnu agresivnost i bacanje što većeg broja udaraca, čisto kroz sve tri runde uzeo pobjedu protiv Poljaka Mateusza Urbana.

Člana Titan Gyma sad čeka meč protiv Garana Crofta iz Walesa, momka koji ga dijeli od meča za najsjajnije odličje.

Linker
24. travanj 2024 19:13