K1 i Boks

Nedodirljivi majstor! Dmitry Bivol upisao je još jednu rutinsku pobjedu

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
33-godišnji ruski poluteškaš bez većih problema obranio je WBA-ov pojas svjetskog prvaka

Večerašnji boksački spektakl u Saudijskoj Arabiji prvotno su trebali predvoditi Dmitry Bivol i Artur Beterbiev. Okršaj dvojice neporaženih poluteškaša donio bi nam novog apsolutnog svjetskog prvaka, ali Beterbiev je morao otkazati nastup zbog ozljede koljena.

Nakon što je Beterbiev otkazao borbu, Bivol je izgubio mjesto u glavnoj borbi večeri, ali nije u potpunosti ostao bez nastupa u Rijadu. Saudijci su mu pronašli protivnika u vidu Malika Zinada (22-0), opasnog 30-godišnjeg Libijca.

Zinad je u meč ušao kao neporažen boksač, ali njegov rezime nije obilovao pretjerano zvučnim imenima. Zinad je gradio ‘‘score‘‘ na borcima koji ne dolaze iz same elitne klase, ali večeras je pružio sasvim zadovoljavajuću izvedbu.

Odmah od početka meča Zinad je pokazao kako nije došao u Rijad pasti bez ‘‘ispaljenog metka‘‘. Forsirao je Zinad otvorene razmjene, a Bivol je pomalo iznenađujuće pristao na takav okršaj.

Imao je Zinad lijepih pogodaka tijekom takvih razmjena, ali brzina, koordinacija i preciznost Dmitryja Bivola ipak je na nešto višoj razini. Neporaženi Rus poslao je Zinada u nokdaun već u prvoj rundi, a sjajno plasirani lijevi kroše udarac je kojim je Bivol naveo suca na prvo brojanje.

Uspio se Zinad pravovremeno oporaviti, izgurao je prvu rundu do kraja, a zatim se u potpunosti oporavio u pauzi između prve i druge runde.

Bivol se u ovom meču postavio nešto agresivnije nego inače. Rus inače voli prepustiti inicijativu protivnicima, ali danas je modificirao svoj pristup i agresivno je tražio prekid već od samog početka mečA. Dovelo je to Bivola do nešto veće izloženosti udarcima, ali očito Bivol nije imao previše respekta prema onome što Zinad može ponuditi.

Ono na što također nismo navikli od Bivola, svakako je meč s ne previše kretnje. Bivol i Zinad pretežno su se držali sredine ringa i razmjenjivali su udarce. Nismo gledali puno lateralnih kretnji, držanja distance, ulaza-izlaza itd. Jednostavno su boksači stajali na udaračkoj distanci i tražili su priliku za ugroziti jedan drugog.

Krajem pete runde Bivol je zadao dva lijepa direkta. Poput biča odsjedali su direkti Bivola, a od ta dva direkta odsjeo je s istekom vremena, a nekoliko sekundi kasnije, boksači su se unijeli u lice jedan drugome. Zinad očito ohrabren činjenicom da je izdržao četiri runde s Bivolom, odlučio je ‘‘pokazati zube‘‘ i Bivolu je dao do znanja kako neće olako pasti u ovom meču.

Šesta runda donijela nam je kraj ovog meča. Bivol je ubacio u višu brzinu, sve frekventnije nizao je serije udaraca i lakoćom je pronalazio metu, odnosno glavu Malika Zinada. Libijac se nije uspijevao nositi s takvim tempom, učestalo je primao udarce u glavu i panika se uvukla u njegove redove. Počeo se Libijac povlačiti, tražio je izlaz, ali Bivol je ‘‘namirisao krv‘‘ i nije stajao dok nije naveo suca na prekid meča.

Sasvim zaslužena pobjeda Dmitryja Bivola, 23. u 23. profesionalnom nastupu. Obranio je Bivol WBA titulu svjetskog prvaka i sada mu preostaje čekati oporavak Artura Beterbieva. Listopad (deseti mjesec) se spominje kao potencijalni termin, ali sve ovisi o tome kako će se Beterbiev oporavljati od ozljede.

Linker
06. rujan 2024 10:40