K1 i Boks

Neporaženi Australac napustio Furyjev kamp nakon samo pet rundi sparinga; Glasine govore da je uzdrmao Furyja, boksač opovrgava

Tyson Fury (lijevo) i Jai Opetaia (desno)

 Zac Goodwin/Pa Images/Profimedia Bradley Collyer/Pa Images/Profimedia
28-godišnji Australac nije se dugo zadržao u trening kampu ‘‘Gypsy Kinga‘‘

Tyson Fury trenutno je prolazi kroz teške pripreme za najveći meč u svojoj dosadašnjoj karijeri. ‘‘Gypsy King‘‘ će 17. veljače (drugi mjesec) boksati na spektaklu u Saudijskoj Arabiji, a na suprotnoj strani ringa naći će se također neporaženi Oleksandr Usyk.

Sjajni Ukrajinac drži tri svjetske titule u svom vlasništvu, dok Tyson Fury nosi WBC-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Pobjednik ovog meča postat će apsolutnim prvakom teške kategorije, a otkako su uvedena četiri pojasa u teškoj kategoriji, nitko nije istovremeno držao sva četiri (WBC, IBF, WBO, WBA).

Meč između Usyka i Furyja nešto je što fanovi silno iščekuju i radi se o ponajvećem meču koji nam boks trenutno može dati. Ne sumnjamo da obojica osjećaju velik pritisak, a čini se da su i tenzije prisutne unutar Furyjevog trening kampa.

Naime, boksačkim svijetom kruži informacija o dolasku Jaija Opetaije u Furyjev trening kamp. Neporaženi Australac (24-0) i donedavni svjetski prvak u kruzer kategoriji (-90,7 kg) trebao je Furyju poslužiti kao boksač koji će imitirati Usyka i pripremiti ‘‘Gypsy Kinga‘‘ za takav stil protivnika. Međutim, Opetaia je morao napustiti Furyjev trening kamp već nakon pet rundi sparinga.

Dva su razloga kružila društvenim mrežama. Prvo se govorilo kako je Fury poslao Opetaiju kući jer Opetaia boksa iz kontragarda, a Fury već ima dovoljno takvih sparing partnera. S obzirom da Usyk mijenja gard tijekom borbe, Fury želi dovesti sparing partnere koji boksaju iz klasičnog garda.

No, drugi razlog bio je puno zanimljiviji boksačkoj javnosti. Društvenim mrežama kružila je informacija kako je Opetaia poslao Furyja u nokdaun tijekom sparinga, Furyju i njegovom timu to se nije svidjelo i odlučili su raskinuti suradnju već nakon pet rundi sparinga. Kasnije su kružile informacije da je i Fury uzdrmao Opetaiju, ali ništa od toga zasad nije potvrđeno.

Ne samo da nije potvrđeno, nego je od strane Opetaijinog tima došao demantij. Njegovi kopromotori oglasili su putem društvenih mreža te su demantirali navode o tome da je Opetaia uzdrmao Furyja.

‘‘Jai Opetaia nedavno se vratio iz Saudijske Arabije gdje je sparirao i trenirao s Tysonom Furyjem. Bile su to fantastične, kompetitivne runde i nevjerojatno iskustvo za Jaija. Međutim, priče o tome da je itko od njih završio uzdrman nisu točne. Jai se vratio u Australiju gdje ulazi u završni dio priprema za obranu svoje svjetske titule i jedva čeka meč u Saudijskoj Arabiji.‘‘, objava je Tasman Fighters promotorske kuće.

Što se uistinu dogodilo znaju samo oni koji su tamo bili i prisutni. Teško je povjerovati da se Opetaia priključio trening kampu samo zbog pet rundi, ali možda se nakratko našao u Saudijskoj Arabiji te je iskoristio priliku za jedan trening s Furyjem. Sve je moguće.

Kao što ste mogli zaključiti iz objave njegovih promotora, Opetaia bi također trebao nastupiti 17. veljače u Saudijskoj Arabiji. Mnogi izvori najavljuju njegov meč s Mairisom Briedisom, ali ugovori još uvijek nisu službeno potpisani.

Opetaia i Briedis već su boksali u sedmom mjesecu 2022. godine, a Opetaia je tada slavio jednoglasnom odlukom sudaca i došao je do IBF-ove titule svjetskog prvaka. Pojas je jednom uspješno obranio, ali krajem prošle godine oduzeta mu je titula prvaka. IBF je naredio Opetaiji revanš s Briedisom, ali Opetaia je odabrao meč protiv Ellisa Zorroa kojeg je nokautirao u prvoj rundi. Ostao je Opetaia bez pojasa zbog odrađivanja tog meča, ali već u sljedećem nastupu dobit će priliku vratiti pojas u svoje vlasništvo.

Linker
24. travanj 2024 12:41