K1 i Boks

Nevjerojatne brojke Israela Adesanye: Porazi li Du Plessisa, ostvarit će nešto što je samo Jonesu i Coutureu pošlo za rukom

Israel Adesanya

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Israel Adesanya konstantno se bori na najvišoj mogućoj razini, s najtežim dostupnim protivnicima

Israel Adesanya proteklih nekoliko godina napravio je uistinu velike stvari unutar UFC-ove srednje kategorije. 13 pobjeda i samo dva poraza upisao je ‘‘Izzy‘‘ u kategoriji do 84 kg, u dva navrata postao je prvakom srednje kategorije, a pojas je obranio ukupno pet puta.

Sva ta postignuća čine ga uz Andersona Silvu najvećim borcem u povijesti UFC-ove srednje kategorije, a njegova ostavština ovaj vikend može postati još bogatijom. Israela čeka novi meč za pojas u srednjoj kategoriji, a porazi li Dricusa Du Plessisa, Adesanya će se pridružiti odabranom društvu.

Naime, Jon Jones i Randy Couture jedina su dvojica boraca koji su u tri navrata uspijevali osvojiti pojas prvaka unutar iste težinske kategorije. Randyju je to pošlo za rukom u teškoj kategoriji, Jonesu u poluteškoj, a Israel Adesanya mogao bi nastaviti niz trećim osvajanjem pojasa u srednjoj kategoriji.

Dokaz je to dugovječnosti, ali i mentalne snage koja im omogućuje da se vrate na tron čak i nakon gubitka pojasa. Jones je bez pojasa ostajao uglavnom zbog raznoraznih skandala koji su ga udaljavali od kaveza, dok su Adesanya i Couture ipak unutar samog kaveza gubili titule prvaka, ali su ih uspijevali i vratiti.

Još jedan vrlo zanimljiv niz prati Adesanyu. Israel će u subotu po 12. put zaredom nastupiti u meču za UFC-ov pojas. Rekorder je Jon Jones koji se 16 puta zaredom borio za pojas, a na drugom mjestu je Demetrious Johnson s 13 takvih mečeva. Amanda Nunes i Georges St-Pierre dogurali su do 12 uzastopnih mečeva za titulu, a ne bude li neplaniranih otkazivanja, Adesanya će se u ranim nedjeljnim satima izjednačiti s Nunes i GSP-jem.

Adesanya je tijekom svoje vladavine bio na glasu kao jedan od najaktivnijih prvaka u povijesti UFC-a, a ove brojke potvrda su tih navoda. Israel se tijekom gotovo cijele karijere u UFC-u bori isključivo s najboljima i jednom kada odluči okačiti rukavice o klin, sport će napustiti kao istinski velikan i budući član UFC-ove Kuće slavnih.

Linker
09. rujan 2024 12:56