K1 i Boks

Nikada nije prekasno! 43-godišnji Portorikanac mogao bi oboriti nevjerojatan rekord Mikea Tysona

Jesus ‘‘Tito‘‘ Escalera (lijevo) i Mike Tyson

 Screenshot (twitter, Tim Boxeo) | Screenshot (youtube, Boxing Modern Classics)
Još 1986. godine Tyson je postavio ovaj nokauterski rekord, ali Jesus Escalera na pragu je obaranja rekorda

Kad god se u boksačkim krugovima raspravlja o najmoćnijim udaračima svih vremena, ime Mikea Tysona uvijek je pri vrhu liste. Dugi niz godina Mike Tyson nosio je epitet najopasnijeg tipa na planetu, a iz meča u meč upisivao je pobjede nokautom.

Osim razorne udaračke snage, impresivna je bila i Tysonova aktivnost, naročito na početku njegove karijere. Mike Tyson profesionalni boksački debi odradio je 6. ožujka (treći mjesec) 1985. godine. 18 godina i 249 dana bio je star Tyson u tom trenutku, a Hectora Mercedesa porazio je tehničkim nokautom u prvoj rundi.

U narednih godinu dana, Mike Tyson svaki mjesec nastupio je barem jednom i upisao je čak 18 nastupa u prvih 365 dana svoje profesionalne karijere. Svih 18 puta Tyson je slavio prekidom i time je postavio rekord koji još uvijek nitko nije uspio oboriti. Naime, niti jedan boksač nije uspio upisati 18 pobjeda nokautom u prvih godinu dana svoje profesionalne karijere. Zbilja nevjerojatan podvig, što se posebno očituje u današnje doba kada boksači nerijetko odrađuju samo jedan meč godišnje.

Nevjerojatno aktivni boksači ipak nisu u potpunosti izumrli, a Jesus ‘‘Tito‘‘ Escalera pravi je dokaz. Escalera je inače predsjednik T&K Boxing Promotionsa, ali prošle godine odlučio se okušati unutar ringa, kao profesionalni boksač. Portorikanac je debitirao u 10. mjesecu prošle godine, a debitanta Victora Beniteza porazio je prekidom u trećoj rundi.

Escalera je nakon toga upisao još 16 pobjeda, a svih 16 upisao je prekidom. Time je se maksimalno približio Tysonovom rekordu, a još uvijek ima vremena oboriti taj rekord. Escalera je debitirao 14. listopada (10. mjesec) prošle godine. Za točno 54 dana (počevši od danas), Escalera će moći proslaviti prvu godišnjicu svoje boksačke karijere. Jedna pobjeda nokautom dijeli ga od izjednačavanja s Tysonovim rekordom i pregršt je vremena za Escaleru da čak i obori rekord.

Billy Blea, čelnik SouthPaw Promotionsa smatra da je Escalera već izjednačio Tysonov rekord, jer Tysonova 18. pobjeda u karijeri prvotno je došla diskvalifikacijom protivnika, a ne tehničkim nokautom. Jesse Ferguson bio je diskvalificiran zbog neprestanog hvatanja protivnika i klinča, ali ishod je naknadno preinačen u tehnički nokaut i Tyson je službeno nokautirao 18 protivnika u prvih 365 dana svoje karijere.

Escalera je protekli vikend tehničkim nokautom porazio Marcela Leandra Da Silvu (23-6-0) u prvoj rundi i nešto manje od dva mjeseca preostala su mu da obori rekord. Stigne Escalera upisati i dvije pobjede nokautom u tom periodu, a tada se ne bi moralo raspravljati je li Tyson upisao 17 ili 18 pobjeda nokautom kroz prvih godinu dana svoje karijere.

Zanimljivo je da je Tyson svoj rekord postavljao kao 18-godišnjak i 19-godišnjak, a Jorge Escalera je 43-godišnjak. Očito nikada nije prekasno za napad na rekorde, pa čak ako ih je postavio i legendarni Mike Tyson.

Linker
25. travanj 2024 22:19