K1 i Boks

Sjećate li se 43-godišnjaka koji je lovio 27 godina star rekord Mikea Tysona? Oborio ga je!

Jesus ‘‘TIto‘‘ Escalera

 Screenshot (youtube, Ldltv Live)
Jesus ‘‘Tito‘‘ Escalera došao je do nevjerojatnog pobjedničkog niza za nešto više od 11 mjeseci

Ranije tijekom ljeta, točnije drugom polovicom osmog mjeseca pisali smo vam o boksaču Jesusu ‘‘Titu‘‘ Escaleri. Ne zamjeramo ako ste brzo zaboravili na to ime, jer ne radi se o pretjerano zvučnom boksačkom imenu. Međutim, mi smo ga nastavili pratiti, jer Escalera je bio u lovu na vrlo zanimljiv rekord.

Naime, Escalera je inače predsjednik T&K Boxing Promotionsa, ali prošle godine odlučio se okušati kao profesionalni boksač. 43-godišnji Portorikanac svoj boksački debi odradio je u 10. mjesecu prošle godine, a Victora Beniteza porazio je prekidom u trećoj rundi.

Uslijedio je vrlo aktivan period i Escalera je 19. kolovoza (osmi mjesec) ove godine upisao svoju 17. uzastopnu pobjedu. Svih 17 pobjeda Portorikanac je upisao prekidom, a time je napao i 27 godina star rekord Mikea Tysona. Legendarni ‘‘Iron‘‘ u prvih godinu dana svoje profesionalne karijere upisao je čak 18 pobjeda prekidom. Nitko nikada nije uspio nadmašiti taj uspjeh kroz prvih godinu dana svoje karijere, sve do Jesusa Escalere. 44-godišnji Portorikanac imao je rok do 14. listopada (10. mjesec) za oboriti Tysonov rekord, a to mu je pošlo za rukom.

Nakon spomenute pobjede u osmom mjesecu koja je bila njegova 17. u karijeri, Escalera je početkom rujna (deveti mjesec) nokautirao Francisca Cordera u drugoj rundi borbe. Tom pobjedom izjednačio je Tysonov rekord, a 17. rujna konačno ga je i oborio. Portorikanac je 19. pobjedu zaredom upisao protiv Alejandra Berrija, a slavio je prekidom u trećoj rundi. Escalera je kroz nešto više od 11 mjeseci karijere upisao čak 19 pobjeda, a iako njegovi protivnici nisu bili pretjerano zvučni, radi se o hvalevrijednom pothvatu.

Našlo se unutar njegovog niza i ponešto boksača s dobrim ‘‘scoreom‘‘. Marcelo Leandro Da Silva u meč je ušao s omjerom 23-5-0, Francisco Cordero je bio na 41-16-0, dok Berrio također ima solidan omjer (40-16-0).

Mike Tyson imao je 19 godina u trenutku kada je upisao svoju 18. pobjedu unutar prvih godinu dana karijere. Jesus Escalera oborio je njegov rekord kao 43-godišnjak, a iako neće napraviti karijeru sličnu Tysonovoj, uvijek će se moći pohvaliti da je nadmašio rekord legendarnog ‘‘Irona‘‘.

Escalera ne planira stati sa svojom boksačkom karijerom. 4. studenog (11. mjesec) čeka ga 20. profesionalni nastup, a vjerojatno i najozbiljniji do sada. Escalera će nastupiti u Miamiju, a protivnik će mu biti Amerikanac Jonathan Guidry (19-1-2). Guidry je 44. teškaš svijeta prema Boxrecu (Escalera je 193.) i prošle godine boksao je za WBA (Regular) titulu u teškoj kategoriji. Podijeljenom sudačkom odlukom izgubio je od Trevora Bryana, a nakon toga upisao je dvije uzastopne pobjede. Guidry će biti veliki favorit protiv rekordera Escalere, ali vjerujemo da 43-godišnji Escalera nije niti očekivao da će dogurati do nastupa na boksačkoj priredbi u Miamiju, i to nakon samo godinu dana profesionalne karijere.

Linker
10. svibanj 2024 21:42