K1 i Boks

'Nordijska noćna mora' ponovno je u igri: 'Vladimir Kličko me godinama izbjegavao!

Robert Helenius
 screenshot/YouTube
Iznenađujućom pobjedom nad najvećim svjetskim teškaškim potencijalom, Adamom Kownackim, Robert Helenius ponovno je postao ozbiljan potencijalni izazivač. Zapravo, čini se da je na jednu pobjedu od meča protiv Anthonyja Joshue. Osim toga, otkriva kako ga je u vrijeme njegove najbolje forme Vladimir Kličko uporno izbjegavao.

36-godišnji Robert Helenius (30-3, 19 KO) bio je već gotovo zaboravljeni teškaš i unaprijed otpisan boksač prije prošlomjesečnog meča protiv Adama Kownackog. No, i dalje dovoljno veliko ime da Poljak preko njega olakša svoj put prema tituli. No, nekada veliki teškaški potencijal je pokazao kako i dalje ima kvalitetu za napraviti pravi rezultat. U četvrtoj rundi je nokautirao Kownackog, izbacivši Poljaka iz tračnica, a sebe time vrativši među relevantne kandidate za napad na neku od svjetskih titula.

Najbolje doba dosadašnje karijere Roberta Heleniusa bilo je prije nešto manje od deset godina. Upisao je tada Finac neke velike pobjede nad boksačima poput Samuela Petera i Dereka Chisore. Često je bio spominjan po pitanju napada na neku od svjetskih titula, posebno one koje su bile kod Vladimira Klička. No, drugi boksači su dobivali priliku dok je on ostajao sa strane. Onda je došla ozljeda, pauza od sredine 2013. do sredine 2015. godine, na čega i prvi poraz u karijeri. Nakon toga je Helenius polako pao u zaborav, gdje je po mnogima u potpunosti trebao završiti nakon meča protiv Kownackog. Dogodilo se suprotno. Sad kad je ponovno aktualan, prisjetio se vremena kad nije uspio doći do meča za svjetsku titulu.

"Moram priznati da sam imao veliku želju boriti se protiv njega, no više puta sam dobio informaciju kako se on ne želi boriti protiv mene. Ne znam zašto je bilo tako, posebno jer sam mu bio jako blizu. Bio sam šesti najbolji boksač prema BoxRecu, no bio sam i prvi izazivač na ljestvici", rekao je Helenius u razgovoru za Sky Sports.

Iz boksačkih krugova dolaze informacije kako je pobjedom nad Kownackim došao na samo jedan korak od napada na svjetsku titulu. I to jednu od onih koje drži Anthony Joshua.

"Meč protiv Joshue bio bi jako zanimljiv i jako mi se sviđa. Bila bi to kombinacija vatrometa i taktike", prokomentirao je, da bi se onda okrenuo na iznenađujući Joshuin poraz od Andyja Ruiza. Kako je u pitanju puno veća scena, bilo je to i veće iznenađenje od njegove pobjede nad Kownackim:

"Bio sam jako iznenađen tim ishodom. Joshua je napravio nekoliko grešaka, no sve je popravio nastupom u drugom meču. Ruiz i ja smo drugačiji borci. Anthony i ja smo jednako visoki. Sparirao sam s njim i nemam ništa protiv njega, on je odličan momak. Imam jako visoko mišljenje o njemu, no pobijedio bih ga.

Zanimljiv odgovor dao je na pitanje bi li bio spreman titulu napasti na britanskom tlu.

"Naravno, Vikinzi su već više puta u povijesti bili tamo. Upravo to je ono što ja planiran, vikinška invazija", najavio je svoj budući napad na titulu.

Prije toga će, kako stvari stoje, trebati savladati nekoga tko se na ljestvicama nalazi ispred njega, prije svega Dereka Chisoru ili Luisa Ortiza. No, prvobitno će neki od tih mečeva biti potrebno ugovoriti. Helenius ima ugovor s PBC-om i njihova će u tom slučaju biti posljednja.

Linker
16. travanj 2024 06:44