K1 i Boks

Nova sramota Olimpijskih igara; Biološkim muškarcima dopušten je nastup na ženskom boksačkom turniru

Imane Khelif

 Buda Mendes/POOL/AFP
Reprezentaciju Ažira i reprezentaciju Tajvana zastupat će osobe kod kojih je DNK testom utvrđeno prisustvo XY kromosoma

Sportski svijet i dalje je pod negativnim dojmom ceremonije otvorenja Olimpijskih igara. Dobar dio programa bio je potpuno sramotan, bez gotovo ikakve smislene poveznice sa sportom i duhom Olimpijskih igara. Posebno sramotno bilo je ismijavanje Posljednje večere zbog čega su se organizatori naknadno ipak ispričali.

No, sramotama tu nije bio kraj. Novi šok uslijedio je nakon što je objavljeno kako će Imane Khelif (Alžir) i Lin Yu-Ting (Tajvan) dobiti pravo nastupa na boksačkom olimpijskom turniru. Khelif i Yu-ting vode se kao boksačice, ali prošle godine zabranjen im je nastup na SP-u jer se testiranjem utvrdilo da se radi o biološkim muškarcima. Međunarodna boksačka federacija (IBA) tada ih je suspendirala, a predsjednik IBA-e otkrio je kako su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Kako IBA više nema utjecaj nad olimpijskim boksačkim turnirom, odluka je pripala Međunarodnom olimpijskom odboru, a oni su odlučli kako Khelif i Yu-ting ispunjavaju sve potrebne kriterije za nastup na OI.

Inače, Yu-ting dvaput je osvajala/o svjetsko zlato, a u dva navrata došla/o je i do svjetske bronce. Brončana medalja koju je osvojila/o prošle godine na SP-u u New Delhiju poništena je i pripala je Svetlani Stanevoj, bugarskoj boksačici.

Uz ime Imane Khelif veže se srebro sa SP-a održanog 2022. godine u Istanbulu. Meksička boksačica Brianda Tamara imala je prilike boksati protiv Imane Khelif, a iskustvo je opisala riječima:

‘‘Bila sam izvan sebe tijekom borbe s njom. Njeni udarci bili su jako bolni i mislim da nešto takvo nisam osjetila u 13 godina koliko se bavim boksom, čak ni na sparinzima s muškarcima. Hvala Bogu da sam čitava izašla iz ringa i drago mi je da su konačno shvatili‘‘, napisala je Brianda putem Twittera nakon što je Khelif suspendirana od strane IBA-e.

Sve ovo ipak nije spriječilo MOO da dopuste nastupe Khelif i Yu-ting, iako postoji veliki upitnik po pitanju njihovog spola, a rezultati DNK testa upućuju da se radi o muškarcima. Yu-ting nastupit će u kategoriji do 57 kilograma, dok će Alžirka/ac Imane Khelif boksati u kategoriji do 66 kilograma.

Linker
04. kolovoz 2024 12:16