K1 i Boks

Gabrijel Veočić nakon plasmana u četvrtfinale OI: ‘Iznenadio me brzinom i nepravedno sam dobio opomenu‘

Gabrijel Veočić (lijevo) i Hussein Ishaish (desno)

 Photo by MOHD RASFAN/AFP
Jedini hrvatski boksač na Igrama u Parizu uspješno je otvorio turnir u poluteškoj kategoriji

Moramo priznati kako smo uoči prvog Veočićevog meča na OI svi već gledali ka četvrtfinalu. Hussein Ishaish imao je neke dobre rezultate iza sebe i s razlogom je na OI, ali vjerovali smo kako će Veočić bez većih problema izboriti četvrtfinale.

Međutim, Ishaish je vršio odličan pritisak od prve do posljednje sekunde i priuštio je Veočiću meč daleko teži od neočekivanog. Dodamo li suca koji je konstantno upozoravao Veočića, a čak ga je i kaznio negativnim bodom, zaključak je kako je Veočić imao ‘‘vatreno krštenje‘‘ na Olimpijskim igrama.

Ono što je najbitnije svakako je ruka koja biva podignuta na kraju meča, a podignuta je ruka boksača u plavom kutu, Gabrijela Veočića. Tako je 23-godišnjak iz Slavonskog Broda uspio prebroditi teško otvaranje turnira u poluteškoj kategoriji i ostao je u borbi za medalju. Nedugo poslije meča, Veočić je i sam priznao kako se nije nadao ovakvom otporu Husseina Ishaisha.

"Mogu reći da me jordanski borac iznenadio brzinom. Znamo da mu je ovo treća kategorija u kojoj boksa na Olimpijskim igrama i znali smo da je skidao kilograme. No, malo me iznenadio svojom brzinom, ali sam se uspio prilagoditi i slaviti. U prvoj rundi ide upoznavanje boksača, njihovih sposobnosti i mislim da sam nametnuo svoj stil i držao to do kraja", kazao je Veočić, koji je u drugoj rundi zaradio javnu opomenu.

"Nepravedno sam dobio tu javnu opomenu, izgubio taj bod i to mi je otežalo nastavak. To je bilo na samom početku druge runde, stvarno sam se iznenadio kaznom, a sudac je morao i njemu dati javnu opomenu", rekao je Gabrijel, a prenosi Hina.

Unatoč pritisku koji nosi nastup na OI, Veočić tvrdi kako treme ipak nije bilo, ali trebao je ponešto prilagodbe na sami ambijent dvorane u Parizu.

"Ovo mi je najveće natjecanje na kojem sam ikad, nadam se da nije ni posljednje. Nije bilo treme, više me uhvatio onaj neobičan osjećaj, kad sam ušao u ovu veliku, dupkom punu dvoranu u Parizu, u kome nisam još nikad boksao. Došlo mi je dvadesetak navijača i rodbine iz Slavonskog Broda i Đakova, iz Pule i Malog Lošinja, drago mi je što sam ih razveselio", dodaje Gabrijel.

Kao što smo unaprijed vidjeli Veočića u četvrtfinalu, tako smo tamo vidjeli i Kineza Tuohetaerbiekea Tanglatihana. Prvi nositelj turnira boksao je protiv Dominikanca Christiana Pinalesa koji je kroz svojevrsno pretkolo morao izboriti plasman u osminu finala. No, Pinales nije došao samo sudjelovati, nego i boriti se za medalju. Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x5), Pinales je svladao prvog nositelja i svjedočili smo prvom velikom iznenađenju u poluteškoj kategoriji. Pinales će tako biti sljedeći Veočićev protivnik i posljednja prepreka na putu do medalje. Naime, porazi li Pinalesa u petak, Veočić ima osiguranu minimalno broncu.

"Gledali smo njegovu u borbu u svlačionici i moram reći da me nije iznenadila pobjeda Dominikanca. Boksač iz Dominikanske Republike boksa u kubanskom stilu, malo je viši i ima veći raspon ruku od mene. Vidjet ćemo, moramo spremiti taktiku", kazao je Gabrijel, prvi hrvatski boksač koji će se boriti za olimpijsku medalju od Filipa Hrgovića i Rija 2016.

Linker
09. rujan 2024 11:45