K1 i Boks

Novo zlato za najboljeg amatera ovog stoljeća: La Cruz fenomenalnim boksom savladao Gadzhimagomedova

Julio La Cruz
 Luis ROBAYO/AFP
Druge Olimpijske igre u nizu fenomenalni Kubanac okitio se najsjajnijim odličjem

Kao što se moglo i očekivati, finalni meč teške kategorije Olimpijskih igara u Tokiju ponudio je spektakl nakon kojeg možemo žaliti što amaterski boks traje samo tri runde. Julio Cesar La Cruz, zlatni poluteškaš iz Ria i četverostruki svjetski prvak protiv Muslima Gadzhimagomedova, 24-godišnjeg aktualnog europskog i svjetskog prvaka, čovjeka koji je u meč ušao s nizom od 48 pobjeda.

Rus je do finala došao uvjerljivo, svojim agresivnim boksom koji se sastoji od konstantnih napada i preciznih udaraca njegovim ekstremno dugim rukama. La Cruz je u novoj kategoriji imao manjih problema, no bio je sjajan onda kad je bilo najpotrebnije. Iako će i nakon ovog meča ostati malih kontroverzi, mora se priznati kako je njegov današnji boks bio umjetničko djelo.

Kao što se moglo i očekivati, Gadzhimagomedov je od početka odlučio napasti, a to je ono što legendarni Kubanac najviše voli. Krenuo je tako njegov ples spuštenih ruku, prepun fantastičnih eskivaža i pogodaka iz kontre. I kako je vrijeme prolazilo, tako je Kubanac bio sve bolji, a Rus sve više srljao. Nekoliko sjajnih pogodaka iz kontre trebalo je čisto donijeti rundu La Cruzu, ali sudac iz Argentine bodovao ju je za ruskog boksača. Preostala četvorica vidjeli su što vjerojatno i ostatak svijeta.

image
Julio La Cruz vs. Muslim Gadzhimagomedov
Luis ROBAYO/AFP

U drugoj rundi La Cruz je još bolji. Gotovo je nevjerojatno gledati njegov osjećaj za distancu te gotovo milimetarske eskivaže udaraca, nakon kojih slijedi kazna protivniku. Fenomenalna runda donosi dvije i pol minute dominacije za Kubanca, ali i prvu kontroverzu. Desetak sekundi prije kraja prošla je serija Gadzhimagomedova i Kubanac pada na pod, ali sudac smatra kako se spotaknuo i odlučuje mu ne brojati. Usporena snimka pokazala je kako su udarci doveli do "knockdowna", no pitanje je bi li i brojanje bilo dovoljno Rusu za rundu. Frazeru Clarkeu dva dana ranije nije pomoglo.

image
Muslim Gadzhimagomedov vs. Julio La Cruz
Luis ROBAYO/AFP

Treća runda zapravo je preslika druge. I dalje La Cruz pleše, izbjegava i pogađa, a Rus traži udarac kojim bi meč završio nokautom. Sredinom runde još jednom je La Cruz na podu, nakon udarca iz klinča, ali još jednom sudac je odlučio to ne okarakterizirati vrijednim brojanja. Bilo je to sve što je agresivni i konstantno ofenzivni Muslim napravio do kraja meča, kojeg je La Cruz priveo kraju. Dala su Rusu dva suca posljednju rundu, no ukupni zbir bio je dva puta 30-27 i tri puta 29-28 u korist Kubanca. Bila bi uistinu sportska tragedija da ovog genijalca ne vidimo u profesionalnom ringu, no puno vjerojatnije od toga je da će u Parizu krenuti po treće zlato. Inače, ovo je treće ovogodišnje zlato za Kubu, nakon što je isto osvojio Roniel Iglesias u velteru te Arlen Lopez u poluteškoj kategoriji.

image
Julio La Cruz
Luis ROBAYO/AFP

Ovaj fantastični meč očekivano je u sjenu bacio preostala četiri meča današnjeg programa. Za početak smo saznali tko će se boriti u finalu ženske srednje kategorije. To će biti Britanka Lauren Price, koja se priključuje nizu sunarodnjaka s tijesnim pobjedama podijeljenom odluku i Kineskinja Li Qian, brončana iz Ria, koja se do finala doslovno prošetala putem tri uvjerljive pobjede.

Finale muške lake kategorije izborio je Amerikanac Keyshawn Davis, pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Armenca Hovhanessa Bachkova. Time je postao treći Amerikanac s finalom u Tokiju (nakon Dukea Ragana koji je svoje finale već izgubio te super teškaša Torreza), što je ogroman uspjeh za ovu velesilu. Posljednji put su minimalno tri finalista imali još 1988. u Seulu. Zapravo, tada su ih imali šest, dok su nakon toga tek dva puta, u Barceloni i Sydneyu, imali po dvojicu.

Protivnik Davisu bit će još jedan briljantni Kubanac, koji će krenuti po četvrto ovogodišnje muško boksačko zlato za svoju domovini. Riječ je o Andyju Cruzu, kojem Australac Harry Garside nije nikako mogao parirati. Finala ove obje kategorije na rasporedu su u nedjelju.

image
Cuba's Andy Cruz celebrates after winning against Australia's Harrison Garside after their men's light (57-63kg) semi-final boxing match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Kokugikan Arena in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Luis ROBAYO/AFP)
Luis ROBAYO/AFP

Linker
23. travanj 2024 16:36