K1 i Boks

Oglasio se Dillian Whyte: ‘Šokiran sam i utučen. Nisam uzimao tu supstancu, dokazat ću da sam potpuno nevin!‘

Dillian Whyte

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Britanski teškaš u svojoj sportskoj biografiji već ima dva incidenta povezana s pozitivnim doping testovima

Boksačkim svijetom u subotu je gromoglasno odjeknula vijest o tome da je borba između Anthonyja Joshue i Dilliana Whytea, koja je trebala predvoditi nadolazeću priredbu u Londonu (12.kolovoza), otkazana. "Body Snatcher" isporučio je pozitivan nalaz na nasumičnom doping testiranju, što je rezultiralo otkazivanjem njegovog revanša s AJ-em. Jedan od najiščekivanijih boksačkih "evenata" ove godine tako je ostao, barem zasad, bez glavne borbe, a o cijeloj situaciji sada se oglasio i sam Whyte.

"Šokiran sam i utučen nakon što sam jutros saznao za izvješće VADA-e koje se odnose na mene. Vidio sam da se borba otkazuje bez ikakve šanse da dokažem svoju nevinost prije donošenja odluke. Mogu potvrditi, bez imalo sumnje, da nisam uzeo prijavljenu tvar, ni tijekom ovog kampa, a ni bilo kada u životu", napisao je Whyte u svojoj objavi na Twitteru, pa dodao:

"Potpuno sam nevin i tražim da mi se da vremena za proces dokazivanja, bez preranog zaključivanja ili osuda od strane medija. Inzistirao sam na 24/7 testiranju VADA-e za ovu borbu, kao što sam to radio dobrovoljno, i o vlastitom trošku, mnogo godina ranije".

Britanski teškaš osvrnuo se i na dopinški incident iz srpnja 2016.. Dillian je, naime, i tada bio pozitivan na testiranju, a zbog čega mu je oduzet privremeni WBC-ov naslov kojeg je osvojio pobijedivši Oscara Rivasa. Daljnja istraga, međutim, pokazala je kako ipak nije kriv, odnosno utvrđeno je da su tragovi metabolita steroida u njegovom organizmu posljedica konzumacije kontaminiranog dodatka prehrani.

"Ovo nije prvi put da sam prijavljen za nepovoljan nalaz za supstancu koju nisam uzimao, a kao i prošli put ponovno ću dokazati da sam potpuno nevin. U međuvremenu, sve što mogu učiniti je izraziti svoje krajnje razočaranje zbog obožavatelja boksa, koji će propustiti ono što je zasigurno trebao biti veliki događaj", napisao je 35-godišnji boksač.

Postoji, međutim, u njegovoj boksačkoj biografiji još jedna kompromitirajuća situacija, a ona datira iz listopada 2012. godine, kada je njegova pobjeda nad Mađarom Sandorom Baloghom preinačena u "no contest" zbog, također, pozitivnog testa na zabranjene supstance, u ovom slučaju Methylhexaneamine. Britanska antidopinška organizacija (UKAD) izrekla mu je tada dvogodišnju suspenziju iz svih natjecanja, a istu je potvrdio i Neovisni Nacionalni antidopinški panel (NADP). U žalbenom postupku sud je prihvatio Whyteovu tvrdnju da nije svjesno uzimao MHA, ali je odbio njegovu žalbu jer nije učinio dovoljno da provjeri sastojke dodatka prehrani kojeg je konzumirao. Žalbeni sud utvrdio je da se Dillian tijekom postupka nije uspio dokazati svoju nevinost, odnosno osloboditi se "značajne krivnje", a s obzirom na to da je iscrpio sve mogućnosti žalbe, Whyte je, u konačnici izbivao iz ringa od listopada 2012. do listopada 2014.

Linker
02. svibanj 2024 03:07