K1 i Boks

Oleksandr Gvozdyk lakoćom do nove pobjede: ‘Želim najveća imena, spreman sam za Bivola i Beterbieva‘

Oleksandr Gvozdyk

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
36-godišnji ukrajinski poluteškaš vratio se s namjerom da porazi Ruse koji se nalaze na tronu

Veliko pojačanje dobila je boksačka poluteška kategorija (-79 kg) početkom ove godine. Ukrajinac Oleksandr Gvozdyk (20-1-0) u drugom mjesecu ove godine vratio se profesionalnom boksu porazivši Josuea Obanda. Jednoglasnom odlukom sudaca Gvozdyk je došao do pobjede i osjetio je ritam nakon tri i pol godine pauze.

Tri mjeseca kasnije Gvozdyk je ponovo ušao u ring, a protivnik je bio Ričards Bolotniks. Latvijca možda pamtite po pobjedi nad Hrvojem Sepom u 4. mjesecu prošle godine, a radi se o vrlo opasnom boksaču koji je u meč protiv Gvozdyka ušao s omjerom 19-6-1. Gvozdyk je loše otvorio taj meč i nije djelovao kao boksač koji je nekoć glasio za ponajboljeg poluteškaša na svijetu. Ipak, kako je meč odmicao, Ukrajinac je pojačavao tempo i u šestoj rundi došao je do pobjede prekidom.

Gvozdyk i Bolotniks boksali su na onom velikom boksačkom eventu u Meksiku koji su predvodili Canelo Alvarez i John Ryder, a Gvozdyk je i sinoć nastupio na priredbi koju je predvodio Canelo Alvarez.

T-Mobile Arena u Las Vegasu bila je domaćin tog eventa, a Gvozdyk je ovaj put boksao protiv Isaaca Rodriguesa (28-4-0). Ispostavilo se da američki boksač nije dorastao takvom izazovu i Gvozdyk je upisao najuvjerljiviju pobjedu nakon povratka boksu. 36-godišnji Ukrajinac nokautirao je Rodriguesa već u prvoj polovici druge runde.

Ako se pitate zašto Gvozdyk nastupa na istim eventima kao Canelo, odgovor leži u tome da je suradnja s Canelom zapravo zaslužna za Ukrajinčev povratak boksu. Gvozdyk je prošle godine pozvan u Canelov trening kamp kako bi pomogao Canelu u pripremama za meč protiv Dmitryja Bivola. Sparirajući s Canelom, Gvozdyk se odlučio vratiti boksu.

‘‘Proveo sam cijeli trening kamp s njim i bio sam sretan svojim izdanjima. Automatski mi je došla ideja o povratku. Mogu još puno toga postići u boksu. Ciljam na to da ponovno postanem svjetski prvak, a volio bih izboriti priliku za mečeve protiv najboljih u kategoriji, a to su Artur Beterbiev i Dmitry Bivol.‘‘, pojasnio je Gvozdyk ranije ove godine za ‘‘Bad Left Hook‘‘ portal.

Osim zadovoljstva svojim izdanjima tijekom sparinga, Gvozdyka je na povratak motivirala i situacija između Rusije i Ukrajine. Više od godinu i pol traje ruska invazija na Ukrajinu, a sve četiri svjetske titule u poluteškoj kategoriji drže ruski boksači (Dmitry Bivol i Artur Beterbiev). Gvozdyk se silno želi obračunati s njima.

‘‘Možda dobijem priliku podići ukrajinsku zastavu u nekoj velikoj areni. To će dati dodatnu motivaciju mojim ljudima. Također mi veliku motivaciju predstavlja mogućnost da pojaseve oduzmem Bivolu i Beterbievu, jer oni su obojica Rusi.‘‘, rekao je Gvozdyk u ‘‘Against The Ropes Podcastu‘‘.

Upravo je Artur Beterbiev bio jedan od najzaslužnijih za Gvozdykov odlazak iz boksa. Beterbiev je 2019. godine boksao protiv Gvozdyka, a iako je Gvozdyk vodio na dvije sudačke kartice, Beterbiev je došao do pobjede. Gvozdyk je kapitulirao u desetoj rundi nakon tri nokdauna, a neposredno nakon meča završio je u bolnici. Ukrajinac je osjećao bolove u stražnjem dijelu glavu, a sumnjalo se na unutarnje krvarenje. Srećom za Gvozdyku, utvrđen je ‘‘samo‘‘ potres mozga, ali Gvozdyk se odlučio povući nakon tog meča.

Uslijedio je period tijekom kojeg je Gvozdyk pokušao pokrenuti vlastiti biznis u Ukrajini, ali to mu nije pošlo za rukom. Njegovi poslovni potezi nisu bili dobri i životni put vratio ga je u ring. Uoči sinoć održanog meča protiv Rodriguesa, Gvozdyk se ponovno dotaknuo Bivola i Beterbieva.

‘‘Vjerujem da ću pobijediti u ovom meču, a nakon toga želim se boriti s najboljima. Želim se boriti protiv Bivola i Beterbieva, spreman sam za njih. Spreman sam za najveća imena.‘‘, poručio je Gvozdyk i očito je htio ostaviti snažan utisak u meču protiv Rodriguesa.

Snažan utisak uistinu je i ostavio, a nakon tri pobjede u ovoj kalendarskoj godini, vrijeme je da Gvozdyk bude testiran protiv nekog ozbiljnijeg imena u poluteškoj kategoriji. Možda je i dalje rano za Beterbieva i Bivola, ali netko poput Anthonyja Yardea, Joshue Buatsija ili Dana Azeeza bio bi odličan test Gvozdykovih trenutnih mogućnosti. Porazi li Ukrajinac nekog od takvih boksača, definitivno je spreman za novi napad na titulu.

WBC-ovu svjetsku titulu osvojio je u prosincu (12. mjesec) 2018. godine nokautiravši Adonisa Stevensona, a pojas je uspio jednom i obraniti. Nakon toga uslijedio je već spomenuti poraz od Beterbieva i gubitak WBC-ove titule. Uspije li Gvozdyk ponovno doći do svjetske titule, zaokružit će se jedna lijepa povratnička priča.

Linker
26. travanj 2024 09:36