K1 i Boks

Oleksandr Usyk: ‘Najsnažniji udarač s kojim sam se susreo? Ne, to nije Fury. Jedan teškaš udara poput bejzbol palice‘

Oleksandr Usyk

 Dean Fardell/Avalon/Avalon/Profimedia
Apsolutni svjetski prvak u teškoj kategoriji ring je dijelio s mnoštvom snažnih udarača

Ujedinjenjem svih svjetskih titula u teškoj kategoriji, Oleksandr Usyk debelo je nadmašio očekivanja i samo je dodatno podigao letvicu koju je odavno visoko postavio. Naime, Ukrajinac je nekoć boksao u kruzer kategoriji, a u tešku kategoriju otisnuo se 2019. godine.

Nije Usyk pretjerano nabijao tjelesnu masu nakon prelaska u tešku kategoriju. Neke mečeve odradio je teživši ispod 100 kilograma, a 100-ak kilograma njegova je standardna, odnosno najčešća kilaža na vaganjima uoči mečeva u teškoj kategoriji.

Današnji vrhunski teškaši uglavnom su na preko 110 kilograma, a neki poput Tysona Furyja nerijetko prelaze i 120 kilograma. Usyka su čekali osjetno teži i fizički veći protivnici, ali to ga nije spriječilo da ujedini pojaseve u teškoj kategoriji.

Jedan od težih mečeva među teškašima, Usyk je odradio u 10. mjesecu 2020. godine. Oleksandr je tada boksao protiv Dereka Chisore, svojevrsnog ‘‘gatekeepera‘‘ koji je dobar dio karijere proveo nadomak elitne skupine teškaša, ali nikad nije upao u tu kategoriju boksača. Chisora je od boksača te razine uglavnom gubio, a poraz je upisao i u meču protiv Usyka. Međutim, dobrano je Chisora namučio Usyka svojim pritiskom i udarcima u tijelo, ali kao i brojni Usykovi protivnici, Chisora kondicijski nije mogao izdržati svih 12 rundi i Usyk je zasluženo slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

U nekoliko navrata Chisora je snažnim udarcima doveo Usyka u probleme, povremeno je imao i blago uzdrmanog Usyka, ali nije uspijevao konkretizirati sve te situacije. Ipak, Usyk ga pamti kao najsnažnijeg udarača s kojim se susreo u boksačkoj karijeri. Tijekom gostovanja u ‘‘3KRPodcastu‘‘, Usyk je upitan je li Tyson Fury bio njegov najteži protivnik i udara li Fury najsnažnije od svih boksača s kojima se dosad susreo.

‘‘Najteži meč? Da. Je li me pogodio najsnažnije? Ne. Derek Chisora, vrlo čvrst tip, jednim udarcem pogodio me u rukavice, a ja sam si rekao: ‘Oh, moj Bože. Poput bejzbol palice.‘‘‘, otkrio je Ukrajinac.

Derek Chisora iz ovoga će izvući barem nekakvu satisfakciju, kad već nije došao do pobjede u tom meču. Usyk ga vidi kao najmoćnijeg udarača, iako je ring dijelio s Furyjem, Anthonyjem Joshuom, Danielom Duboisom itd.

Sažetak Usykovog i Chisorinog meča iz 2020. godine možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
11. lipanj 2024 13:10