K1 i Boks

Oleksandr Usyk: 'Očekivao sam još teži meč, a u teškoj kategoriji želim biti apsolutni prvak'

Oleksandr Usyk
 screenshot/YouTube
Nakon uspješno odrađenog velikog teškaškog testa, Oleksandr Usyk spreman je razgovarati o budućnosti

Nije Oleksandr Usyk savladao Derecka Chisoru dominantno kao što su mnogi prije meča očekivali. Pratili smo analize koje su govorile kako Ukrajinac ima dovoljno brzine za izbjegavati Chisorine napade te da na račun svog kretanja te udaraca iz istog može vrlo lako doći do pobjede u meču. Ipak, dočekale su ga teške prve četiri runde, u kojima je Chisora izgledao jako dobro. Nije on Usyka pogodio s puno razornih udaraca, no svakako je bilo vidljivo kako je Ukrajinac u problemima te je prvo imao zadatak prilagoditi se svom protivniku. Kad je to uspio, odnosno kad je Chisora usporio, preuzeo je kontrolu te je od pete runde pa do kraja meča Britancu dozvolio tek nekoliko prilika da se razmaše.

Nakon meča je prvo razgovarao sa službenim reporterom Matchroom Boxinga. Prvo je iznio onaj osnovni dojam o samom meču.

"Bilo je zadovoljstvo i jako sam sretan što sam se vratio u ring nakon što se nisam borio preko godinu dana. Osjećao sam se blagoslovljeno, a mogli ste vidjeti osmijeh i reakciju kad sam ulazio u ring. Zahvalio bih Bogu na ovoj pobjedi", rekao je Oleksandr, nakon toga se okrenuvši onome što je Chisora pokazao u meču:

"On jako snažno udara i velik je čovjek, jak udarač. No, moj prijatelj Roman, koji mi je pomogao pripremiti se, je isti takav, tako da sam znao što očekivati. Ja sam razmišljao o boksu i onome što trebam raditi. Bilo je važno se kretati, dobro izlaziti i ne dozvoliti mu da me pogodi lijevim krošeom."

Budući da je propisani izazivač za svjetsku WBO titulu, očekuje li da se ikako može umiješati između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja, odnosno nada li se kako je idući napad na titulu zapravo njegov?

"Ja znam što ja želim, to je svakako borba za titulu, ali ne mogu vam garantirati da će se to dogoditi", potvrdio je svoje namjere.

Nešto dodatno rekao je odmah nakon toga u razgovoru za Sky Sports.

"Ovo mi je bio pravi test u teškoj kategoriji. Chisora je velik čovjek i jak udarač. Bio je ovo prekrasan boks, boks kakav volim. Borio sam se njegovu borbu, ali to sam i očekivao da će se dogoditi. Zapravo sam očekivao da će mi meč biti još teži", iznenadio je svojim odgovorom, da bi onda i brojkom dao mišljenje o svojoj izvedbi:

"Svoj nastup ocijenio bih ocjenom 3 od 10."

Što se tiče pogleda u bližu budućnost, nije išao daleko.

"Sad mi je glavni cilj doći kući i provesti što više vremena s obitelji te u dvorani. Vratit ću se što prije treningu jer se nisam natjecao preko godinu dana, nedostajao mi je boks."

No, što se tiče tek malo dalje budućnosti, ambicije su neupitne. Nakon što je počistio lakotešku kategoriju, to isto namjerava napravit kraljevskoj diviziji.

"Ne zanima me titula svjetskog prvaka, zanima me titula apsolutnog svjetskog prvaka. Želim biti upravo to, apsolutni prvak!", jasne su ambicije ovog velikog šampiona, koji još uvijek ne zna za poraz u profesionalnoj karijeri.

Apsolutni prvak predstavlja nositelja sva četiri elitna pojasa. U teškoj kategoriji to nije postigao nitko još od vrhunca karijere Lennoxa Lewisa.

Linker
23. travanj 2024 11:47