K1 i Boks

Oleksandr Usyk odriče se IBF-ovog pojasa! ‘Ovo je poklon za Joshuu i Duboisa, znam koliko im znači ta titula‘

Oleksandr Usyk

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
Tyson Fury ostaje bez prilike za postati apsolutnim svjetskim prvakom, čak i u slučaju slavlja u revanšu

Puno, jako puno pričalo se ove godine o sudbini IBF-ovog pojasa u teškoj kategoriji. Naš Filip Hrgović dobar dio ove kalendarske godine držao je prvo mjesto u poretku izazivača i nadao se napadu na titulu. Spominjalo se kako će Oleksandr Usyk ili Tyson Fury ostati bez titule jer su ugovorili instantni revanš, a tada bi Hrgović došao u prvi plan i borio bi se za pojas.

Drugom polovicom petog mjeseca Oleksandr Usyk zadržao je IBF-ov pojas u svom vlasništvu, nakon što je porazio Tysona Furyja u meču za status apsolutnog svjetskog prvaka. Nadali smo se kako će IBF oduzeti Usyku pojas čim prije, jer to bi otvorilo mogućnost da Hrgović i Daniel Dubois boksaju za pojas.

Usyk je ipak uspio zadržati pojas, a Dubois i Hrgović boksali su za ‘‘interim‘‘ titulu, odnosno za status privremenog svjetskog prvaka. Britanac je slavio prekidom u osmoj rundi i postao je privremenim prvakom, ali uskoro bi mogao biti promoviran u IBF-ovog svjetskog prvaka.

Naime, Oleksandr Usyk upravo je objavio kako se odriče IBF-ovog pojasa svjetskog prvaka. Ukrajinac je mogao tražiti određene povlastice i zamoliti IBF da mu dopušte zadržavanje pojasa unatoč revanšu s Furyjem, ali čini se kako neće biti takve zavrzlame.

‘‘Anthony (Joshua) i Daniele (Dubois). Znam koliko vam je važna IBF-ova titula. Neka ovo 21. rujna (deveti mjesec) bude moj poklon za vas.‘‘, poručio je Usyk i time je dao do znanja da se odriče IBF-ovog pojasa.

Datum koji Usyk spominje tiče se datuma o kojem je Eddie Hearn ranije govorio. Joshuin promotor najavio je kako bi Joshua i Dubois trebali boksati 21. rujna, a meč će se održati na Wembley stadionu. Čini se kako će pobjednik tog meča postati IBF-ovim svjetskim prvakom, a Dubois bi do statusa prvaka mogao doći i prije samog meča. Ipak se radi o privremenom prvaku i za očekivati je da ga IBF promovira u prvaka. Dogodi li se to ili ne, vjerujemo kako Dubois ipak najviše želi osvojiti titulu pobjedom nad Joshuom.

Ovim potezom Usyka, Tyson Fury ostat će bez mogućnosti za postati apsolutnim svjetskim prvakom, čak i u slučaju slavlja u revanšu. WBC, WBA i WBO pojasevi bit će u igri, dok će Joshua ili Dubois držati IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. U četvrtom ili petom mjesecu sljedeće godine možemo očekivati novi okršaj za apsolutnog teškaškog prvaka svijeta.

Linker
27. lipanj 2024 19:36