K1 i Boks

Olimpijsko zlato u hrvanju ili dvostruka titula u Gloryju? Cormier omalovažio Glory, ali brzo je dobio odgovor

Daniel Cormier (lijevo) | Rico Verhoeven (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc) | Pro Shots Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia
Daniel Cormier smatra da uspjesi Alexa Pereire nisu usporedivi s onim što je postigao Henry Cejudo

Prije dolaska u UFC i tranzicije u MMA, Alex Pereira bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji kickboksač na svijetu. ‘‘Poatan‘‘ je svojevremeno držao Gloryjeve titule prvaka u srednjoj i u poluteškoj kategoriji, a uspjehe je nastavio nizati i nakon prelaska u MMA.

Godinu dana trebao je Pereira od debija do UFC-ovog pojasa u srednjoj kategoriji, a dvije godine nakon UFC debija, Pereira ima priliku osvojiti pojas i u poluteškoj kategoriji. ‘‘Poatan‘‘ će večeras predvoditi UFC 295 event, a porazi li Jirija Prochazku, postat će UFC-ovim prvakom poluteške kategorije. Mnoštvo je onih koji smatraju da će Pereira time konkurirati za najuspješnijeg borca u povijesti borilačkih sportova, ali Cormier smatra da time neće nadmašiti postignuća jednog Henryja Cejuda i da osvajanje titula u Gloryju nije dovoljno dobar argument za ‘‘Mount Rushmore‘‘ borilačkih sportova.

Henry Cejudo 2008. godine osvojio je olimpijsko zlato u hrvanju slobodnim stilom, a tijekom svoje MMA karijere osvajao je pojas u dvije različite težinske kategorije. ‘‘DC‘‘ smatra da je olimpijsko zlato u hrvanju neusporedivo veće postignuće od titule prvaka u Gloryju.

‘‘Misliš li da je teže osvojiti olimpijsko zlato nego titulu u Gloryju?‘‘, bilo je pitanje Chrisa Weidmana upućeno Danielu Cormieru tijekom jučerašnje emisije u sklopu vaganja za UFC 295 event.

‘‘Milijun puta je teže osvojiti olimpijsko zlato u hrvanju. Hrvanje je najstariji sport na svijetu i bilo je uključeno u prve Olimpijske igre. Vi hrvanje uspoređujete s kickboksom u koji ja mogu otići i boriti se. Ja sam užasan kickboksač, ali vjerujem da mogu poraziti nekoliko Gloryjevih kickboksača.‘‘, rekao je Cormier.

Laura Sanko ubacila se rekavši Cormieru kako to ne znači da može postati prvakom u dvije različite težinske kategorije unutar Gloryja, a Cormier je uzvraćao govoreći kako je nevjerojatno teško upasti u hrvački tim za Olimpijske igre, a kamoli doći do zlata.

‘‘Ne možete niti upasti u olimpijski hrvački tim. Sada će ispasti da ne volim Alexa Pereiru, ali jedna Ronda Rousey ima veća postignuća od Alexa Pereire. Ti uspoređuješ Glory s Olimpijskim igrama. Zvučiš poput tipa koji nije išao na Olimpijske igre.‘‘, rekao je Cormier Chrisu Weidmanu i nasmijao okupljene u studiju.

Vrlo brzo Cormierova izjava izazvala je brojne diskusije, a Cormier je privukao pažnju i samog Gloryja. Cormier je prozvan od strane Gloryja putem Twittera.

‘‘Cormier bi se trebao boriti protiv Rico Verhoevena u kickboksačkom meču, pa će vidjeti kako stoje stvari.‘‘, poruka je Gloryja.

Ove teme nekoć su se dotaknuli Joe Rogan i Sean O‘Malley također. Sean je tada izjavio kako Henryjevo olimpijsko zlato ipak više vrijedi od Gloryjevih titula, a Rogan nije bio najsigurniji po tom pitanju.

‘‘Pereira se u Gloryju borio protiv elitnih profesionalaca, dok je Cejudo hrvao s amaterima.‘‘, istaknuo je Rogan.

Istina da su olimpijski hrvač zapravo amateri, ali radi se o najboljim hrvačima na svijetu, samoj kremi svjetskog hrvanja. Činjenica da se ne radi o profesionalcima ne može umanjiti njihovu kvalitetu i težinu Cejudovog postignuća, no ovo je očito tema o kojoj ćemo dosta slušati ako Pereira dođe do titule u poluteškoj kategoriji.

Linker
03. svibanj 2024 18:54