K1 i Boks

Otto Wallin još jednom potvrdio svoju klasu: Šveđanin je porazio bivšeg svjetskog prvaka

Otto Wallin

 David Becker/Getty images/Profimedia
32-godišnji švedski teškaš sjajno je iskoristio priliku protiv odličnog Murata Gassieva

Otto Wallin (26-1-0) jedan je od onih teškaša koji se muče sa sličnim problemom kao naš Filip Hrgović. Šveđanin svojom kvalitetom definitivno pripada vrhu teške kategorije, ali radi se o boksaču koji marketinški nije naročito profitabilan, iza njega ne stoji ogromna baza fanova i Wallin ne dolazi iz države koja predstavlja zanimljivo tržište za boksačke promotore.

Tako je Wallin trenutno boksač iza kojeg je 26 pobjeda i jedan poraz, ali još uvijek nije imao priliku boksati za svjetsku titulu, čak niti za status privremenog prvaka. Jedini poraz koji je Wallin upisao došao je 2019. godine, a porazio ga je Tyson Fury.

Neki će reći kako je Wallin očito dobio priliku u velikom meču jer se borio protiv Furyja, ali ‘‘Gypsy King‘‘ tada nije bio svjetski prvak i Wallin je trebao poslužiti kao svojevrsno zagrijavanje za Furyjev revanš s Wilderom.

Wallin je na kraju bio puno više od ‘‘protivnika za zagrijavanje‘‘. Već u drugoj rundi Šveđanin je lijevim krošeom stvorio veliku posjekotinu iznad Furyjevog lijevog oka i Fury je ‘‘plesao‘‘ na rubu poraza. Liječnik ipak nije prekinuo meč, a Fury je na koncu došao do pobjede na bodove. Uz nokdaun u prvom meču protiv Wildera, posjekotina u meču protiv Wallina vjerojatno je najbliže što je Fury došao porazu u profesionalnom boksu.

No, vratimo se na Wallina. Iako je namučio Furyja, Wallinu taj meč očito nije otvorio vrata ka velikim mečevima. Uslijedile su pobjede nad boksačima poput Rydella Bookera, Travisa Kauffmana, Kamila Sokolowskog i Helamana Olguina, a Dominic Breazeale vjerojatno je najrespektabilniji boksač kojeg je Wallin porazio u periodu nakon meča s Furyjem.

Napokon je Wallin dočekao priliku za nešto veći meč i sinoć je boksao protiv Murata Gassieva (30-2-0, 1 NC). Gassiev je nekoć bio svjetski prvak u kruzer kategoriji, a pojaseve je izgubio porazom od Oleksandra Usyka. Gassiev se nakon toga otisnuo među teškaše i upisao je četiri uzastopne pobjede. Sinoć na eventu u Turskoj boksao je protiv Wallina, a nakon 12 rundi borbe, Wallin je došao do pobjede podijeljenom sudačkom odlukom. Pomalo je bizarno bodovanje suca koji je meč bodovao 117-111 u korist Gassieva, dok su ostala dva suca bodovala rezultatom 115-113 za Wallina, sasvim opravdano. Otto Wallin i Oleksandr Usyk jedini su boksači koji su porazili Gassieva.

Gassiev se podosta mučio s fizičkom veličinom Wallina. Gassiev je na vaganju težio 98 kilograma, dok se Wallin pojavio sa 107,75 kilograma. Dodamo li i 5 centimetara prednosti u visini, očito je koji je borac nekoć nastupao u nižoj kategoriji.

Wallin je odlično koristio svoje prednosti u veličini, prednjim direktom kontrolirao je distancu, aktivnije je pogađao, a Gassiev ga svojim udarcima nije uspijevao ozbiljnije ugroziti. Gassiev je inače poznat kao vrlo moćan udarač i 23 od ukupno 30 pobjeda upisao je nokautom, ali pravi teškaš protiv Wallina bez većih poteškoća podnosio je udarce ruskog boksača.

Murat Gassiev tijekom šeste runde bio je blago uzdrman, Wallin je pokušavao doći do pobjede prekidom, ali uspješno se spasio 29-godišnji Rus. Sasvim zasluženo slavio je Wallin u ovom meču i definitivno zaslužuje skok na rang ljestvicama.

32-godišnji švedski teškaš trenutno najbolje kotira na WBO-ovoj rang ljestvici. Osmo mjesto zauzima Wallin u tom poretku, dok ga IBF drži na devetom mjestu, a WBC na 14. Prema WBA organizaciji, Wallin nije rangiran unutar top 15, dok ga Boxrec nakon pobjede nad Gassievim drži na jako visokom četvrtom mjestu.

Uz Filipa Hrgovića, Jareda Andersona, Franka Sancheza, Arslanbeka Makhmudova i Martina Bakolea, Otto Wallin definitivno je ime koje posjeduje kvalitetu konkurirati za sam vrh, a nadamo se da će dobiti priliku dokazati svoju kvalitetu.

Primjera radi, Jermaine Franklin boksač je puno slabijeg rezimea od jednog Wallina, a prošle godine dobio je priliku boksati protiv Dilliana Whytea. Američki teškaš izgubio je od Whytea, ali već u sljedećem nastupu boksao je protiv Anthonyja Joshue. Taj meč također je izgubio, ali dojam je da tako velike mečeve nije niti zaslužio. Isto se ne može reći za Otta Wallina, a vrijeme je da Šveđanina testira netko iz samog vrha teške kategorije.

Linker
27. travanj 2024 17:50