K1 i Boks

Loše vijesti za Filipa Hrgovića? Fury i Usyk navodno imaju dogovor koji će Filipa dodatno udaljiti od napada na pojas

Filip Hrgović (lijevo) i Eddie Hearn (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Prema onome što je čuo Eddie Hearn, dvojica najboljih teškaša neće boksati samo jedan meč

Kao grom iz vedra proteklog tjedna došla je vijest o meču između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja. Vjerojatno najrelevantniji boksački reporter Michael Benson otkrio je kako su Fury i Usyk navodno potpisali ugovor o međusobnom okršaju, a borba bi se trebala dogoditi 23. prosinca (12. mjesec) ili nekad tijekom siječnja (1. mjesec) 2024. godine.

Vijest je bila iznenađujuća jer Fury 28. listopada (10. mjesec) boksa protiv Francisa Ngannoua, a u javnosti se uopće nije niti pričalo o novim pregovorima Furyja i Usyka. Kao da se sve odvilo u tajnosti, ali nitko se neće buniti ukoliko uistinu budemo gledali ovaj meč krajem godine ili početkom sljedeće.

Ono što nije dobro u cijeloj priči jest situacija s Filipom Hrgovićem. Najbolji hrvatski teškaš ima status prvog izazivača prema IBF-u i trebao je biti sljedeći na redu za napad na Usykove titule. Ugovaranjem borbe između Usyka i Furyja, Hrgović bi se mogao dobrano načekati. Naime, ako je vjerovati Eddieju Hearnu, Oleksandr Usyk i Tyson Fury definitivno će odraditi dva međusobna obračuna.

Prema Hearnovima navodima za IFL TV, Fury i Usyk ubacili su klauzulu koja garantira revanš, neovisno o ishodu meča. Dakle, što god da se dogodi u prvom meču, Usyk i Fury odradit će još jedan meč. Takva situacija otvara mogućnost i za potencijalnu trilogiju. Dobije li jedan boksač prvu borbu, a onaj drugi dođe do pobjede u revanšu, trilogija će itekako imati smisla. Ne želimo niti zamišljati koliko bi se oduljila ta priča, a Hrgović bi morao čekati i braniti svoju poziciju prvog izazivača.

Ne samo da bi Hrgović čekao vjerojatno negdje do 2025. godine, nego bi postojala mogućnost da u međuvremenu izgubi neki od svojih mečeva i ostane bez statusa prvog izazivača. ‘‘El Animal‘‘ našao se pri vrhu teške kategorije u trenucima kada je uistinu nezgodno doći do ‘‘title shota‘‘, ali nadamo se da će Filip svoju priliku dočekati te da će dokazati kako je tu priliku odavno i zaslužio.

Linker
14. travanj 2024 15:37