K1 i Boks

Overeem otkrio koliko dugo se još planira boriti: Ima velike planove, a možda se vrati i u MMA

Alistair Overeem

 Ramon van Flymen/AFP/Profimedia
Legendarni nizozemski borac puca na visoko kad je kickboks u pitanju, ali neće se još dugo boriti

Ako biste se upustili u nabrajanje pravih borilačkih velikana, Alistair Overeem morao bi se naći na gotovo svakoj listi. 42-godišnji Nizozemac nadimka ‘‘The Demolition Man‘‘ iza sebe ima nevjerojatno iskustvo i rezime.

Još 1999. godine Overeem je odradio MMA i kickboks debije, a jedno vrijeme paralelno je gradio te karijere. U kickboksu je nastupao do 2010. godine, a uspio je doći do K-1 World Grand Prix titule. Na putu do osvajanja tog turnira nizao je pobjede protiv kickboksačkih institucija kao što su Tyrone Spong, Gokhan Saki, Ben Edwards i Peter Aerts kojeg je nokautirao u finalu.

Kad je MMA u pitanju, Overeem je ring/kavez dijelio gotovo sa svim najvećim borcima u težinskim kategorijama unutar kojih je nastupao. 47 pobjeda, 19 poraza i 1 ‘‘no contest‘‘, dakle ukupno 67 MMA borbi odradio je ‘‘Reem‘‘. Titule je osvajao u Strikeforceu i DREAM-u, ali zapažene rezultate ostvarivao je i pod okriljem UFC-a i legendarnog Pridea. Dobivao je Alistair borce poput Juniora Dos Santosa, Andreija Arlovskog, Franka Mira, Marka Hunta, Vitor Belforta, Igora Vovchanchyna, Fabricija Werduma, Brocka Lesnara itd. Onaj jedini ‘‘no contest‘‘ upisao je protiv našeg Mirka ‘‘Cro Copa‘‘, a meč je prekinut nakon što je Overeem dvaput pogodio Mirka koljenom u međunožje i hrvatski borac nije mogao nastaviti meč.

Nakon poraza od Alexandera Volkova u drugom mjesecu prošle godine, UFC je otpustio Overeema i on se vratio kickboksu. Glory ga je potpisao i uparili su ga odmah s Ricom Verhoeveneom, a ulog je trebala biti titula prvaka u teškoj kategoriji. ‘‘Reem‘‘ je nažalost morao otkazati nastup zbog ozljede i sve do ovog vikenda čekat ćemo njegov povratnički kickboksački meč. Badr Hari bit će mu protivnik u ‘‘main eventu‘‘ Glory: Collision 4 eventa, a bit će to njihov treći međusobni obračun.

Oba borca ne uživaju više vrhunce karijera i njihovi krajevi sve su bliže. U razgovoru za ‘‘The Underground‘‘, Overeem se otvorio o skorašnjem povlačenju iz sporta, kao i o mogućem povratku u MMA.

‘‘Volim grappling i volim MMA. Mislim da se radi o kompletnijem sportu, a volim kad je manje ograničenja uključeno. Moj trenutni cilj je Badr. Razvalit ću njega, a zatim ću razvaliti Rica (Verhoevena). Nako toga tko zna, možda odradim još jedan MMA meč. Ali sada je fokus na Badru, a zatim na Ricu. Želim taj pojas. Možda odradim još jedan MMA meč, jer s MMA-om nisam završio na zadovoljavajuć način. Želim to drukčije završiti i vjerujem da imam to u sebi.‘‘, započeo je Overeem, a zatim je dodao koliko dugo se još planira boriti.

‘‘Neće potrajati dulje od toga. Neću se boriti nakon te dvije do tri potencijalne borbe. Dakle, još dva ili tri puta, a nakon toga ‘hvala vam puno, bilo je sjajno‘. Doslovno se 25 ili 26 godina natječem. Zahvalan sam jer sam se dobro brinuo za svoje tijelo. Ali doći će vrijeme da okačim rukavice o klin i počnem prenositi svoje znanje.‘‘, dodao je Overeem.

Nameće se pitanje što će se dogoditi u slučaju da ga Badr Hari pobijedi ovog vikenda (8.10.), naročito ako se to dogodi nekim brutalnim nokautom. Možda Overeem već tada zaključi karijeru. Kad god se ‘‘Reem‘‘ odluči da je dosta, nadamo se kako će dobiti dostojan ispraćaj jer bit će to kraj jedne nevjerojatne borilačke karijere.

Linker
17. travanj 2024 00:40