K1 i Boks

Overeem šokirao Amerikance izjavom o profesionalnom hrvanju: ‘Ono je gay i jadno‘

Alistair Overeem
 Diego Ribas/Zuma Press/Profimedia
Donedavni UFC-ov teškaš iznio je svoje osobno mišljenje o popularnoj američkoj borilačkoj zabavi

Prvi UFC protivnik Alistaira Overeema, kad je pretposljednjeg dana 2011. godine napokon stigao u promociju, bio je Brock Lesnar, jedna od najvećih zvijezda profesionalnog hrvanja, kod nas bolje poznatog kao "kečeri". Overeem je tada već bivšeg UFC prvaka uvjerljivo savladao i na sjajan način započeo tu fazu svoje karijere. Stvorio je zvjezdani status, unatoč kojem ipak nije uspio postati prvak najveće svjetske MMA promocije.

Lesnar se prošlog tjedna vratio u WWE ring nakon nešto više od godinu dana, dok je Overeem otkrio kako se on u jedan drugi ring, vraća 23. listopada. Odmah nakon potpisa ugovora s Gloryjem, napast će njihovu titulu teške kategorije koju drži Rico Verhoeven. Tom prilikom gostovao je u MMA Houru Ariela Helwanija, koji se prisjetio njegove borbe protiv Lesnara pa je odlučio Reema upitati je li popratio taj veliki događaj za sve ljubitelj "profesionalnog hrvanja", kojima i Helwani sam pripada.

"Objasnit ću kako kod mene stoje stvari oko toga. Gledao sam kad sam imao osam ili deset godina. Hulk Hogan, Ultimate Warrior, bio sam veliki fan tih momaka. Sjajni i zabavni, kao i Andre The Giant. Prestao sam gledati nakon toga, dakle ne gledam od negdje 1992., 1993., možda 1994. godine. I u posljednje vrijeme, počeo sam malo gledati na YouTubeu. O moj Bože, to izgleda jadno. Jadno je što tipovi rade. To je lažno, to je jadno, to je glupo, to je gay. Nema apsolutno nikakvog smisla", govorio je Nizozemac, dok je Helwani izražavao nevjericu, pokušavajući ga zaustaviti.

Naravno, američki mediji Overeema su odmah napali zbog riječi "gay", odnosno nazvali su to homofobnim ispadom. Iako nema sumnje da fanovima nije najbolje "sjelo" niti sve ostalo što je rekao o jednoj od najpopularnijih američkih vrsta zabave.

Realno, nekima je besmisleno što se tako nešto zapravo zove profesionalnim hrvanjem te smatraju kako se samim tim nazivom omalovažavaju pravi hrvači. Mnogi će se s time složiti, no Amerikanci su tako nazvali taj svoj proizvod, još u vrijeme kad su ga, inspirirani meksičkim "luchadorima", pokušali prodati publici te su u tome i više nego uspjeli. WWE je danas jedna od financijskih najsigurnijih kompanija u SAD-u, a broj fanova se ne smanjuje, unatoč tome što je odavno razotkriveno kako se radi o unaprijed osmišljenim i scenarijem određenim borbama.

"Jadno je i to nije nikakav sport. To je loša gluma, jadna loša gluma. Ispričavam se svim fanovima, no ja sam iskren i dajem svoje mišljenje. Slobodna država, zar ne? Jadno je i zbog toga ga nisam gledao 20 godina. Nikad nisam gledao Brocka gdje nastupa, nikad nisam gledao CM Punka. Kad su došli u UFC, znao sam da su iz WWE, ali ih nikad nisam gledao", nastavio je "Reem", okrenuvši se upravo CM Punku, koji se prije koji tjedan vratio hrvanju nakon neuspjele UFC avanture:

"Zašto nitko nije upozorio CM Punka u što se upušta? Naravno da se on ne može boriti u UFC-u. Trebali ste biti iskreniji, reći mu gdje dolazi. Taj tip je u Octagonu mentalno uništen. A svatko tko je pogledao njegove WWE nastupe, ja nisam, ali svatko tko je, mogao je vrlo lako pretpostaviti što će mu se dogoditi. Bilo je jasno da će njegovo UFC iskustvo biti jako gadno. Mogao je biti ozbiljno ozlijeđen."

Amerikanci će Overeemu ovo svakako zamjeriti, čak i bez onoga što su odmah nazvali homofobnim ispadom. Srećom po njega, on je svoju karijeru odlučio nastaviti u Gloryju, promociji koja je očito odustala od svoje misije osvajanja američkog tržišta i posvetila se europskom, onom gdje je kickboxing uvijek imao svoju publiku.

Linker
27. travanj 2024 00:20