K1 i Boks

Parkerov trener uoči okršaja sa Zhangom: ‘Joseph će ga nokautirati, a objasnit ću vam i kako točno‘

Andy Lee

 Screenshot/YouTube (Boxing News)
Joshua-Ngannou priredba donosi nam i vrhunski obračun za poziciju obveznog WBO izazivača

Ovaj petak mogli bismo proglasiti svojevrsnim praznikom za boksačke sladokusce diljem svijeta budući da nas čeka nova glamurozna predstava u, možemo slobodno reći, novoj boksačkoj prijestolnici - Rijadu. S obzirom na to da je u javnom prostoru apsolutni naglasak stavljen na borbu večeri između Anthonyja Joshue i Francisa Ngannoua, mnogim "opuštenijim" fanovima ispod "radara" je prošla činjenica da sunaslovna borba večeri u Kingdom Areni donosi okršaj Josepha Parkera i Zhileija Zhanga - i to za privremenu WBO titulu, odnosno za poziciju obveznog WBO izazivača.

Čitatelji iz Hrvatske i regije dobro su upoznati sa Zhangovim likom i djelom, budući da mu je jedini poraz u karijeri nanio upravo naš Filip Hrgović u kolovozu 2020. godine. Kineski je teškaš od tada u velikom naletu, što potvrđuju dvije vezane pobjede nad Joeom Joyceom, kojem je praktično ugasio karijeru - barem onu kakvoj su se nadali sam "Juggernaut" i ljudi iz njegova menadžmenta.

Što se tiče Parkera, njega, kao bivšeg WBO svjetskog prvaka, također ne treba posebno predstavljati. Radi se o teškašu koji je svoju svjetsku klasu višestruko dokazao na najvećim boksačkim priredbama. Gubio je samo od Joshue, Whytea i Joycea, ali u svakom od tih mečeva isporučio značajan otpor, a poraze iskoristio kao dodatan motiv. U posljednjem je meču demonstrirao svojevrstan boksački "masterclass" dominantno porazivši bivšeg WBC prvaka Deontaya Wildera.

Andy Lee (op.a. bivši britanski WBO "super middleweight" prvak, sadašnji Parkerov trener) u razgovoru za Boxing News rekao je kako je Parker kroz 12 rundi "isisao" Wilderovu volju za boksom, gdje kroz pritisak i kombinacijama nije dopustio "Brončanom bombarderu" da ga namjesti na svoju dobro poznatu desnu ruku kojom je završio preko 40 mečeva razornim nokautima. Lee je, također, uvjeren kako će njegov pulen biti uspješan i protiv "Big Banga".

"U borbi morate biti analitični, odabrati pravi trenutak za napad i odabrati koji udarac baciti. Kada je borba u brzom tempu, onda se oslanjate na svoje instinkte i stvari vam prirodno dolaze, podsvjesno", kazao je 39-godišnji Irac pa (koristeći ploču za crtanje) objasnio kako će Parker, prema njegovom mišljenju, nokautirati Kineza:

"Zhang je golemi kontraš (‘southpaw‘) s velikom prednjom desnom rukom. Kada baci desni direkt, na to veže snažan udarac ljevicom i u tim trenucima ostavlja cijelu desnu stranu lica otvorenom i nezaštićenom - za lijevi kroše samoanskog ubojice. To će se dogoditi u borbi, Joseph Parker će ga nokautirati lijevim krošeom".

Hoće li se Leejeva prognoza doista ostvariti u ringu Kingdom Arene, tek nam ostaje za vidjeti, no jedno je sigurno, pred nama je vrlo zanimljiv, napet i nadasve kompetitivan meč.

Linker
28. travanj 2024 20:08