K1 i Boks

‘Pitate li djecu tko je najbolji boksač na svijetu, Jake Paul bit će njihov odgovor. On je boks približio mladima‘

Jake Paul

 BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia
Bliski suradnik Jakea Paula pojasnio je Jakeov utjecaj na mlade generacije

Boks i MMA trenutno su bez premca dva najpopularnija borilačka sporta na svijetu. Može se reći kako boks i dalje ipak blago drži primat, kako zbog svoje duge povijesti, tako i zbog činjenice da je novac pri vrhu još uvijek na jako visokoj razini u odnosu na MMA. No, MMA strelovito raste proteklih godina, a tu najveće zasluge pripadaju UFC-u, vodećoj svjetskoj MMA organizaciji.

Dojam je kako mlađe generacije puno više naginju MMA-u. Takozvana Generacija Z (ljudi rođeni od 1997. do 2012. godine) i Generacija Alpha (2013. - danas) iskazuju manji interes za praćenjem boksa, a njihovu pažnju puno više zaokuplja boks. Ipak, poznati menadžer i voditelj promotorske kuće MVP, Nakisa Bidarian, u razgovoru za MMA Fighting pojasnio je kako jedan boksač ipak privlači i tu mlađu populaciju da prate boks. Radi se o Jakeu Paulu.

"Fokus mene i Jakea je privlačenje Generacije Z i Generacije da se zainteresiraju za boks. Pogledate li statistike, boks je jedan od najbrže rastućih sportova među Generacijom Alpha (2013. - danas), a Jake Paul je imao velik utjecaj u tome. Pitate li mnogu djecu starosti od šest do 16 godina - tko je najbolji boksač na svijetu? Oni će vam reći da je to Jake Paul.", ističe Bidarian.

Jake Paul prije početka boksačke karijere bio je YouTuber, a sadržaj koji je stvarao na YouTubeu privlačio je upravo tu mlađu populaciju. Ogromnu popularnost uživao je Jake kao YouTube, a prelaskom u boksačke vode, njegova publika okrenula se praćenju boksa. Jake je miljama daleko od statusa najboljeg svjetskog boksača, ali Paul i njegov menadžer Bidarian sjajno odrađuju posao po pitanju marketinga i financija.

Bidarian se prisjetio kako je Paul u svom drugom profesionalnom meču nastupio na eventu koji su predvodili Roy Jones Jr. i Mike Tyson. Iako je u svom boksačkom debiju protiv AnEsonGiba zaradio znatno više novca, Bidarian je uvjerio Paula da će mu meč protiv Natea Robinsona na ovom eventu biti od velike koristi dugoročno gledano.

"Rekao sam mu: ‘Gledaj, nastup na tom eventu trenutno ima najviše smisla. Ako odradiš dobar nastup, tvoj sljedeći honorar bit će osmeroznamenkast‘. Već u sljedećem nastupu protiv Bena Askrena zaradili smo preko 10 milijuna dolara.", tvrdi Bidariana, aludirajući kako je nastup na velikom eventu pogodovao Paulu i nokautom u meču s bivšim NBA košarkašem, Paul je privukao veliku pažnju i podigao svoju vrijednost.

Jakea sredinom 11. mjeseca čeka okršaj s legendarnim Mikeom Tysonom, a Paul je u jednom navratu istaknuo kako će zaraditi oko 40 milijuna dolara za taj meč. On i njegov tim posao odrađuju jako dobro, to se mora priznati.

Linker
13. listopad 2024 16:10