K1 i Boks

Potez oko kojeg se lome koplja: ‘Preispitajte odluku, ovo je korektno i demokratski samo u teoriji!‘

Filip Hrgović, polufinale Olimpijskih igara 2016. godine
 JAKI FRANJA/CROPIX
Reakcija AIBA-e nakon odluke koja je utjecala i na planove hrvatskih boksača

Međunarodni boksački savez (AIBA) izrazio je zabrinutost odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora koji je nema tomu davno odgodio europske predolimpijske kvalifikacije koje su se trebale održati u ožujku u Londonu na lipanj mjesec, a onda i u potpunosti otkazao svjetske predolimpijske kvalifikacije planirane kasnije u proljeće, u Parizu!

U opreznom tonu priopćenja, budući da sama AIBA ima puno “putra na glavi” uslijed kojih sva boksačka natjecanja za OI i vodi MOO, svjetski boksački čelnici navode:

“Kvalifikacijski bi sustav bio puno pravedniji. Kontinentalna kvota za Igre je korektna i demokratska samo u teoriji, ali ne i u praksi... Odgoda europskih kvalifikacija s ožujka na lipanj također će značajno i negativno utjecati na mogućnost pripreme sportaša koji ionako već godinu dana nisu nastupali u normalnim uvjetima... Stoga molimo Radnu skupinu za boks u MOO da još jednom preispita svoju odluku...” - navodi se u priopćenju Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA).

Budući da ova organizacija ima predugačku povijest nesposobnog vođenja, makinacija sa sucima, a uslijed čega je nastao i neviđeni skandal na prošlim OI u Rio de Janeiru kada su svi boksački suci suspendirani, te je od tada vođenje boksačkog sporta i preuzeo MOO, teško nam je vjerovati da će svjetski olimpijski čelnici čuti ovaj vapaj planetarnog boksačkog vrha.

A kako se to sve referira na hrvatske boksače? To bi značilo da će Filip Hrgović, najbolji hrvatski boksač i brončani iz Ria 2016. godine, ostati bez nastupa na Igrama, budući da neće dobiti priliku tamo se kvalificirati. Naime, Filipu je bilo obećano mjesto u svjetskim kvalifikacijama, ako Marko Milun ne uspije svoje mjesto osigurati putem europskih. Kako svjetskih kvalifikacija neće biti, a Filip neće imati bodove za ljestvicu budući da već pet godina ne nastupa na amaterskim natjecanjima, on nema apsolutno nikakve šanse naći se u Tokiju. Otkazivanje svjetskih kvalifikacija razočarat će i Tonija Filipija, koji je na europskim eliminiran u prvom kolu, a zbog ranog ispadanja sa SP 2019. nema dovoljno bodova za ulazak preko ljestvice.

Linker
22. travanj 2024 06:05