K1 i Boks

Povetkin hladno nokautirao Whytea u petoj rundi, nakon što mu je rundu ranije dva puta brojano

Alexander Povetkin
 Sputnik / AFP
Alexander Povetkin nokautirao je Dilliana Whytea fenomenalnim aperkatom na početku pete runde

Veliko iznenađenje u Fight Campu Matchroom Boxinga napravio je bivši zlatni olimpijac, 40-godišnji Alexander Povetkin. "Ruski vitez" pokazao je kako i dalje posjeduje kvalitetu za biti u svjetskom vrhu te je aperkatom na početku pete runde nokautirao favoriziranog Dilliana Whytea. Time mu je preoteo pojas privremenog WBC prvaka teške kategorije te automatski time i poziciju obaveznog izazivača.

Ono što smo vidjeli u prve dvije runde meča nikako nam nije moglo najaviti ono što će se događati samo malo kasnije. Niti jedan od ova dva sjajna teškaša nije namjeravao u početku preuzeti inicijativu pa svu svi kratki napadi završavali u bloku ili kojim udarcem u tijelo. Dvije runde bez previše akcije nije bilo lako niti bodovati i već smo se mogli zabrinuti kako nas čeka preslika šahovske partije u boksački ring. No, to se srećom nije dogodilo.

U trećoj rundi Whyte prvi put počinje pronalaziti prostor za svoje udarce te direktom izbacuje Povetkina iz balansa, nakon čega se činilo kako preuzima kontrolu nad mečem. Posebno je dobro izgledala jedna Whyteova kombinacija dva prednja direkta, nakon koje je pogodio još jednu seriju udaraca te je zadovoljan priveo rundu kraju. Ono što je napravio u trećoj, Whyte je dodatno nadogradio u četvrtoj rundi i nakon nešto više od minute dolazi do udarca kojim Povetkina šalje na pod. Rus se brzo oporavio tijekom brojanja, vrativši se u meč, no krajem runde još jednom završava na podu. Novo brojanje također je iskoristio za oporavak te odlazak u kut pred petu rundu.

I onda se dogodilo ono što je Povetkin taktički savršeno isplanirao i što je čekao. Na samom početku pete runde, dočekao je trenutak kad se Whyte spušta u koljenima, tražeći snagu za svoj udarac, plasiravši kroz blok svoj aperkat točno u bradu. Whyte se istog trenutka ugasio još na nogama te je pao na leđa prema konopcima. Potrebe za brojanjem nije bilo, budući da je britanski teškaš ostao bez svijesti. Meč je bio gotovo, a neuništivi Povetkin slavio je svoju pobjedu nokautom. Prepoznao je Rus ono što se Whyte inače navodi kao glavnu manu i u potpunosti je to iskoristio

Time je Povetkin oduzeo pojas privremenog WBC prvaka svijeta, što bi mu trebalo donijeti poziciju obaveznog izazivača. No, kako pojas više nije kod Whytea, koji je dugo čekao svoju priliku, WBC i Matchroom bi sad mogli promijeniti svoj stav te bi se ovako moglo olakšati dogovaranje meča Anthonyja Joshue i Tysona Furyja. No, to su još uvijek špekulacije. Oba spomenuta boksača još uvijek pred sobom imaju ispite za odraditi, a danas smo se još jednom uvjerili kako iznenađenja u teškaškom boksu na najvišoj razini nisu nemoguća pa niti rijetka.

Linker
20. rujan 2021 00:47