K1 i Boks

Poznati ovogodišnji laureati boksačke Kuće slavnih, popis predvode tri legende

Vladimir Kličko i Bernard Hopkins
 Instagram
Međunarodna boksačka Kuća slavnih, koja se nalazi u Canatoti pokraj New Yorka, objavila je popis ovogodišnjih laureata. Na popisu se nalazi ukupno osam imena, a predvode ih tri legendarna prvaka. Osim toga, ove godine su po prvi put u Kuću slavnih primljene i žene.

Ime koje svakako odmah dolazi u prvi plan je bivša legenda srednje kategorije i najstariji čovjek koji je uspio doći do elitne svjetske titule, Bernard Hopkins. 54-godišnji "The Executioner" karijeru je završio 2016. godine, a spomenutu titulu osvojio je u poluteškoj kategoriji 2013. godine te ju dva puta obranio prije nego mu ju je oduzeo Sergey Kovalev. Profesionalna karijera trajala mu je ukupno 28 godina, a prvu svjetsku titulu osvojio je 1995. godine. U pitanju je IBF titula srednje kategorije koju je uspio obraniti točno 20 puta, još joj pridodavši putem onu WBC-a, WBA i The Ringa. Titule je izgubio 2005. godine porazom od Jermaina Taylora.

Njemu se pridružuje bivši prvak četiri različite kategorije, Juan Manuel Marquez. Riječ je o boksaču autoru jednog od najvećih nokauta ovog desetljeća, protiv Mannyja Pacquiaoa. Protiv velikog Filipinca borio se ukupno četiri puta, uz dva poraza, jedan neodlučen meč te spomenutu pobjedu u meču nazvanom borbom za prvaka dekade. Umirovio se 2014. godine s omjerom 56-7-1.

Treća legenda novijeg doba koja će ove godine biti smještena na zidove povijesti je "Sugar" Shane Mosley, jedan od najzabavnijih i najuzbudljivijih boksača u povijesti. Ova 48-godišnja legenda dijelila je ring s većinom velikana veltera i lake kategorije u posljednjih 20 godina, osvajajući titule u obje spomenute, kao i u polusrednjoj kategoriji. Povukao se 2016. godine uz omjer 49-10 od čega je 41 pobjedu ostvario nokautom.

Po prvi put ove godine u Kuću slavnih ulaze i žene, a odabrano ih je tri. Prva od njih je američka ikona Christy Martin, djevojka koja je zapravo popularizirala ženski boks u Americi. Tu je po mnogima najbolja borkinja u povijesti, Lucia Rijker, koja je uspješno kombinirala boks i kickboxing, završivši boksačku karijeru uz omjer 17-0 te kickboxing karijeru uz 37 pobjeda i bez poraza. Posljednja dama na popisu je Barbara Buttrick, 150 cm visoka ikona razdoblja iza drugog svjetskog rata. 89-godišnja Buttrick još uvijek je živa i očekuje ju se na inauguraciji.

U krilo s "old timerima" boksa uvrstit će se Franka Ernea, prvaka s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, dok u "pioneer" krilo dolazi bare-knuckle ikona Paddy Ryan, boksač iz 19. stoljeća koji je poraz doživio tek od najvećeg "bare knucklera" svih vremena, Johna L. Sullivana.

Popis svih dosadašnjih laureata možete pronaći na OVOM linku.

Linker
22. travanj 2024 12:36