K1 i Boks

Poznato kako su bodovali suci, osam istih rundi svi su dali Teofimu Lopezu

Lomachenko vs. Lopez
 screenshot/YouTube
Pobjeda Teofima Lopeza nad Vasylom Lomachenkom bila je poprilično uvjerljiva i jednoglasna

Laka kategorija svjetskog boksa ima novog WBA, WBO i The Ring prvaka, Teofima Lopeza, koji je te pojaseve dodao onom po IBF-u, kojeg je već imao. Osvojio je 23-godišnjak iz Brooklyna i WBC-ov "franchise" pojas, koji ga u očima te organizacije čini apsolutnim prvakom svijeta, no rijetko koji pravi fan taj će pojas priznati, posebno dok je onaj pravi WBC-ov kod Devina Haneya.

No, ako Lopez ovako nastavi te se uskoro sretne s Haneyem, nije teško za očekivati da će uistinu postati pravi apsolutni prvak. Nakon što je uspio više od pola meča u potpunosti anulirati one najveće kvalitete Vasyla Lomachenka, svoju kvalitetu je i više nego potvrdio. Rijetko tko ima prigovore na pobjedu mladog prvaka, jedino je mnogima problem sudačka kartica po kojoj je uzeo 11 od 12 rundi, što zapravo nema nikakvog smisla.

Sad su se pojavile službene sudačke kartice koje otkrivaju bodovanje. Prema sva tri suca je Lopez uzeo prvih sedam rundi, zahvaljujući gore spomenutom kvalitetnom čitanju namjera Ukrajinca, ali i prednjem direktu koji je kroz cijeli meč savršeno obavljao svoj posao po pitanju skupljanja bodova. Uistinu nevjerojatno je bodovanje sutkinje Julie Lederman, koja je Lomachenku dodijelila samo 11. rundu, iako je zapravo deseta bila možda i najdominatnija za jednog boksača u cijelom meču. Sudac Tim Cheatham onaj je koji je "Lomi" bodovao sve od osme do 11. runde, dok je za razliku od njega prvi sudac dao deveti rundu Lopezu. Vrlo kompetitivna 12. runda prema svima je pripala Lopezu.

Lomachenko je jednostavno prekasno uključio u ovaj meč. Bio je neočekivano pasivan i vidjelo se da mu problem stvara Lopezovo kretanja. Zapravo, mladi protivnik uspio ga je nadmašiti njegovim najjačim oružjem, odnosno onim čime je on izluđivao većinu protivnika, još od početaka amaterske karijere.

Linker
19. travanj 2024 22:31