K1 i Boks

Predsjednik MOO-a optužio Ruse za klevetu u slučaju kontroverze o spolu boksačica na OI

Imane Khelif

 Mark Edward Harris/Zuma Press/Profimedia
‘‘Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se natjecale kao žene dugi niz godina. Ovo je jasna definicija žene.‘‘

Alžirska boksačica, Imane Khelif, i dvostruka svjetska prvakinja iz Tajvana, Lin Yu-ting, imaju pravo natjecati se na Olimpijskim igrama u Parizu unatoč kontroverzama vezanim uz njihov spol, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomas Bach.

Unatoč diskvalifikaciji na Svjetskom prvenstvu 2023. godine zbog neispunjavanja pravila Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) koja zabranjuju sportašima s muškim XY kromosomom sudjelovanje u ženskim natjecanjima, MOO im je omogućio natjecanje u Parizu.

Prošle godine, MOO je oduzeo IBA-i status upravnog tijela boksa zbog upitnog upravljanja i preuzeo odgovornost za organizaciju boksačkih natjecanja na Olimpijskim igrama 2024. godine.

‘‘Radi se o ženskom boksu. Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se natjecale kao žene dugi niz godina. Ovo je jasna definicija žene‘‘, izjavio je Thomas Bach na konferenciji za novinare.

‘‘Nikada nije bilo sumnje da su one žene.‘‘

MOO je istaknuo da je IBA-ina odluka o diskvalifikaciji prošle godine bila neosnovana, što je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama i reakcije poznatih osoba poput J.K. Rowling i Elona Muska koji su se protivili njihovom sudjelovanju na Igrama. U meču osmine finala poluteške kategorije na olimpijskom turniru u četvrtak, Talijanka Angela Carini predala je meč Khelifi nakon 45 sekundi, nakon što je primila dva snažna udarca.

IBA je u petak obećala poraženoj sportašici isplatiti 50 tisuća dolara novčane nagrade.

Bach je izjavio da je stav IBA-e dio kampanje klevete.

‘‘Što smo vidjeli s ruske strane, posebno od međunarodne federacije kojoj smo morali povući priznanje, jest da su prije ovih Igara pokrenuli kampanju klevete protiv Francuske, Igara i MOO-a‘‘, rekao je Bach. ‘‘Izrekli su brojne komentare u tom pogledu koje ne želim ponavljati.‘‘

Predsjednik IBA-e, ruski biznismen Umar Kremlev, više je puta objavljivao zapaljive komentare na društvenim mrežama protiv Bacha i MOO-a zbog odluke da se ovim dvjema boksačicama omogući sudjelovanje na Igrama.

‘‘Zamolio bih sve da poštuju te žene, da ih poštuju kao žene i kao ljudska bića‘‘, rekao je Bach. ‘‘Kada govorite o ljudskim pravima, tada imate ljudsko pravo svake žene da sudjeluje u ženskom natjecanju.‘‘

Khelifin otac, Amar, izjavio je Reutersu da je ponosan na svoju kćer i da je podržava u njenoj borbi za osvajanje medalje za Alžir.

Bach je naglasio da MOO želi zadržati boks na Olimpijskim igrama zbog njegove društvene važnosti, posebno u siromašnijim dijelovima društva, ali je potrebno stvoriti novo globalno tijelo.

‘‘Boks je jedan od najrasprostranjenijih sportova, sport s vrlo visokim društvenim vrijednostima. U mnogim zemljama boksači dolaze iz neprivilegiranih dijelova društva, a boks im pruža mnoge prilike, ne samo u ringu, već i izvan njega‘‘, rekao je Bach.

Dodao je da to vrijedi i za žene, a Khelif je dokaz za to.

‘‘Zato je još tužnije ono što se događa s Imane na društvenim mrežama. Jer je jasno izjavila da se zalaže za prava žena u svojoj zemlji, a boks joj pruža priliku da se izrazi i daje joj samopouzdanje za to.‘‘

Linker
15. rujan 2024 14:13