K1 i Boks

Preminuo je legendarni svjetski prvak, jedan od rijetkih koji su se umirovili s pojasom oko struka

Ernesto Marcel
 Screenshot (YouTube)
Tuga u Panami nakon odlaska jednog od najvećih boksača u povijesti te države

U ponedjeljak 29. lipnja u svojoj je Panami preminuo legendarni boksač Ernesto Marcel. Bivši svjetski WBA prvak iz perolake kategorije u trenutku smrti imao je 72 godine, a života su ga koštali mjeseci borbe s nekoliko različitih bolesti, javlja Fightnews.com.

Borac nadimka 'Nato' pripadao je zlatnoj generaciji panamskog boksa koja je uz njega u istim godinama imala velikane i svjetske prvake poput Roberta Durana, Alfonsa Frazera i Enriquea Pindera.

Ali za razliku od nabrojanih, Marcel je jedini panamski svjetski prvak koji se umirovio s pojasom, a u tom je trenutku imao samo 26 godina. Što ga zapravo čini i jednim od rijetkih boksača koji su se na mirovinu odlučili dok su bili na samom vrhu.

Ernesto je rodom bio iz Colona u kojem je rođen 23. svibnja 1948. godine. Svoje prve profesionalne boksačke korake napravio je 17. travnja 1966. kada je nokautom pobijedio Valentina Worrella, a u tim trenucima imao je samo 18 godina.

U studenom 1971. borio se s WBC-ovim prvakom Kuniakijem Shibatom, a njihov je susret završio neodlučeno što je značilo da je titula ostala u rukama japanskog borca.

No, već u kolovozu 1972. porazio je Antonija Gomeza i postao WBA prvak svijeta.

Svoju titulu obranio je četiri puta. Prvo je u pojasa vrijednom meču svladao Enriquea Garciju, potom je i u revanšu ponovno porazio Antonija Gomeza, uslijedilo je slavlje protiv Spidera Nemota, a posljednji meč, pobjedu i obranu naslova ostvario je protiv legendarnog Alexisa Arguella 16. veljače 1974. godine.

Marcel se umirovio s 40 pobjeda, četiri poraza i dva neodlučena ishoda. U ringu ga više nismo nikad vidjeli, a navodno je pred borbu s Arguellom majci obećao da će mu to biti posljednja u karijeri.

Linker
12. travanj 2024 00:52