K1 i Boks

Pretposljednjeg dana turnira zlata otišla u Bugarsku, Brazil, Tursku i Veliku Britaniju

Hebert Sousa
 Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia
U Tokiju su održana tri finala boksačkog olimpijskog turnira

Brazilac Hebert Sousa autor je najspektakularnijeg završetka borbe na boksačkom olimpijskom turniru u Tokiju, gdje je u finalnom dvoboju srednje kategorije (69-75 kg) sredinom treće runde nokautirao Ukrajinca Oleksandra Hižniaka i tako osvojio zlatnu medalju.

Dvostruki europski prvak Hižniak imao je bodovnu prednost u prve dvije runde, ali je nastavio otvorenu borbu protiv 23-godišnjeg Brazilca koji je Ukrajinčev gard pokušavao probiti razornim aperkatima.

image
Oleksandr Khyzhniak vs. Hebert Sousa
Luis ROBAYO/AFP/Profimedia

No, 26-godišnjem Hižiku je presudio Brazilčev lijevi kroše koji je uslijedio nakon što je Sousa uspješno izbjegao Ukrajinčev desni kroše. Razornim udarcem Brazilac je poslao Hižika na pod, a sudac u ringu je nakon tri sekunde odbrojavanja teturajućem Ukrajincu odlučio prekinuti borbu.

Britanac Galal Yafai novi je olimpijski pobjednik u muha kategoriji (48-52 kg). U finalu je 28-godišnji Britanac bio bolji u prve dvije runde i podijeljenom sudačkom odlukom (4-1) svladao 23-godišnjeg Filipinca Carla Paalama.

image
Galal Yafai vs. Carlo Paalam
Luis ROBAYO/AFP/Profimedia

U ženskoj konkurenciji je do zlata u muha kategoriji (48-51 kg) došla 35-godišnja Bugarka Stojka Krasteva koja je u finalu jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila deset godina mlađu Turkinju Busenaz Čakiroglu.

image
Stoyka Zhelyazkova Krasteva
Luis ROBAYO/AFP/Profimedia

Prvo olimpijsko zlato u ženskoj konkurenciji u velter kategoriji (64-69 kg) osvojila je aktualna svjetska prvakinja 23-godišnja Turkinja Busenaz Surmeneli koja je u finalu na bodove (3-0) pobijedila 32-godišnju Kineskinju Gu Hong.

Linker
15. travanj 2024 20:29