K1 i Boks

‘Prije meča s Usykom jeo sam jedanput dnevno, nisam imao skoro ništa. On je samo zbog jedne stvari na vrhu‘

Michael Hunter vs Oleksandr Usyk

 ESPN/screenshot
Hunter je u nedavnom intervjuu dao jako zanimljiv osvrt na svoju karijeru koju je obilježio poraz protiv Usyka

Bilo je to u lipnju 2017. godine kada smo imali priliku gledati sjajan boksački obračun u kruzeru između Michaela Huntera (22-1-2, 16 KO) i sada već povijesno velikog Oleksandra Usyka u američkom Oxon Hillu. U meču za WBO svjetski naslov Ukrajinac je suvereno pobijedio perspektivnog Amerikanca ujedinjenom odlukom sudaca (3x 117-110). Od tada Hunter prema svojim riječima ima samo dva cilja do kraja karijere: postati svjetski prvak i dovesti se u poziciju da se revanšira legendarnom Ukrajincu.

Hunter nastavlja taj svoj put u petak (7. lipnja) kada će se boriti protiv Cassiusa Chaneya u Seminole Hard Rock Hotelu i Casinu u Hollywoodu, ali ne u onom svima poznatom već onom na Floridi. Usyk je trenutno jako zauzet, ima dogovoren revanš s Tysonom Furyjem krajem ove godine (21. prosinac). Nakon toga ga, u slučaju da opet pobijedi Britanca, čeka obrana IBF naslova pa nakon toga je na redu izazivač iz WBA federacije. Bitno je naglasiti da je poziciju IBF-ovog izazivača nesretno izgubio naš Filip Hrgović prošlog vikenda kada ga je iznenadio Daniel Dubois.

Hunter s prezirom se sjeća svoje borbe iz 2017. protiv Usyka i vjeruje da tada nije bio borac kakav je trebao biti. Njegova borba s 36-godišnjim Chaneyem (23-1, 16 KO) je njegova "ulaznica" natrag prema Usyku. Pobjeda će mu omogućiti priliku da postane obavezni izazivač jedinom čovjeku koji ga je pobijedio kao profesionalca.

"Volio bih se ponovno boriti protiv Usyka", rekao je Hunter za BoxingScene. "Nisam imao dobar nastup tada. Imao sam malu smetnju izvan ringa."

"Ako pogledate statistiku za tu borbu, vidjet ćete da sam bio ispod težine te noći u usporedbi s vaganjem, a on je imao oko 5 kilograma više nakon rehidracije. Bilo je puno pogrešaka koje su se dogodile izvan ringa. Tu se borba zapravo dobiva – radom izvan ringa i pažljivim pripremama."

Hunter je napomenuo da su tada za njega vremena bila teža, a dio njegove motivacije dolazio je iz financijskog olakšanja koje bi takva borba donijela.

"Imao sam svoje prvo dijete – sve je bilo o financijama," rekao je Hunter. "Imao sam oko 3000 dolara za kamp. Nisam mogao jesti. Ponekad sam jeo samo jednom dnevno. Tako da nisam mogao biti pripremljen onako kako sam želio."

"Nikada se nisam bojao ući u ring s bilo kim. Bio sam potpuno dehidriran. Ako ste ikada gledali nekoga tko je dehidriran ili nema ništa u želucu, a zatim popije puno vode, to je najgora stvar za borca. Mladi borci, nikada to ne radite, to vas osuši. Nakon toga nemate stvarno ništa u sebi."

Čak i tada, Hunter kaže, znao je da će borba biti iscrpljujuća s obzirom na njegovo stanje u tom trenutku.

"Prije borbe, znao sam da će to biti duga noć, posebno u prvoj i drugoj rundi," rekao je Hunter. "Dok sam se vraćao u kut, razmišljao sam o tome i rekao: ‘Imam odluku da li da prekinem borbu odmah ...‘ I dok sam to govorio, točno se to dogodilo: rekao sam, ‘Ne sviđa mi se baš to, ne sviđa mi se da pored imena stoji to da sam odustao‘ ".

Hunter je stigao do kraja borbe, ali je izgubio jednoglasnom odlukom od sadašnjeg apsolutnog prvaka u teškoj kategorije. Hunter je čak pljeskao Usyku kad je borba završila, priznajući svoj poraz. Na pitanje što odvaja Usyka od drugih Hunter je imao samo jednu riječ.

"Disciplina," rekao je Hunter. "Brz je, ali nije toliko brz. Ne udara stvarno jako, ali ga se treba čuvati. Ne radi ništa posebno osim što ostaje discipliniran i vjeran sebi. Ima dobru kretnju. Ima vrlo malo ega kad je u pitanju to".

"Tako da mislim da morate imati puno discipline da biste to postigli. Puno borbi se gubi zbog vašeg ega. Jedna osoba pokušava biti brža od nekoga tko je brži od njih. Imamo pravilo u boksu da se borite protiv boksača i boksate protiv boraca".

Linker
13. lipanj 2024 13:45