K1 i Boks

Reakcije ne prestaju pljuštati: ‘Ovo je pljačka, Bivol je pobijedio. Ovaj sudac više nikada ne bi trebao suditi‘

Artur Beterbiev vs. Dmitry Bivol

 VALERY SHARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA Valery Sharifulin/tass/profimedia
Dojmovi se još nisu slegli, mnogi fanovi smatraju kako je revanš jedina ispravna stvar

Artur Beterbiev, u jednoj od najnapetijih borbi poluteške kategorije u povijesti, završio je svoju seriju od 20 uzastopnih nokauta, ali je uspio postati apsolutni prvak nakon što je sudačkom odlukom porazio Dmitryja Bivola. Međutim, odluka je odmah izazvala kontroverze, a mnogi fanovi i stručnjaci dovode u pitanje ishod koji je ostavio gorak okus u ustima nekih gledatelja, podsjećajući na boksačke drame koje se protežu kroz povijest poput slavne borbe između Marvina Haglera i Sugar Ray Leonarda.

Bivol je započeo borbu u svom stilu – pametnim kretanjem, preciznim udarcima i kontrolom distance – i činilo se da je u prva tri runde uspio usporiti nezaustavljivog nokautera Beterbieva. No, Beterbiev, poznat po svojoj moći i neumoljivom napadu, počeo je lomiti Bivola kako je borba odmicala. Njegovi udarci nisu bili samo oružje, već neprestani pritisak, poput valova koji udaraju o stijenje, neumorno testirajući protivnikovu izdržljivost.

Ipak, kada su suci objavili bodove – 114-114, 115-113, 116-112 – mnogi su ostali zbunjeni. Je li agresija bila dovoljna da nadmaši tehniku? Koliko su sudački pogledi bili pod utjecajem Beterbievove snage, čak i kada su neki udarci završili na Bivolovim rukavicama? Odluka je, kao i mnoge u boksačkoj povijesti, otvorila vrata za raspravu. Bivol, dostojanstven u porazu, skromno je priznao da ne želi "izgovore", dok su mnogi u publici smatrali da bi "istinski ratnik" trebao imati šansu za revanš.

Ovo je bila borba s mnogo "swing" rundi, a suci su na kraju nagradili Beterbievovu nezaustavljivu volju i snagu. Kao što je jedan komentator rekao, "Ovo je bilo kao da gledate sukob između tehničara i stroja za uništavanje."

Kontroverze oko pobjede samo su dodale ulje na vatru za potencijalni revanš, dok fanovi diljem svijeta čekaju hoće li Bivol ponovno dobiti priliku da ispravi, kako neki tvrde, nepravdu.

Mnoge poznata boksačka lica podijelile su svoje reakcije neposredno nakon meča i proglašenja pobjednika. "Pljačka ako pitate mene" napisao je Ryan Garcia na X-u, "Bivol je pobijedio u ovoj borbi! 116-112 je ludo!" napisao je Andre Ward dok Frank Warren smatra da je osobno pobjednik za njega BIvol.

Promotor Dmitryja Bivola, Eddie Hearn iz Matchroom Boxinga, izrazio je nezadovoljstvo bodovanjem 116-112, tvrdeći da sudac Pawel Kardyn "više nikada ne bi trebao suditi u ovom sportu". No, Beterbievov promotor, Carl Moretti iz Top Ranka, smatra da je rezultat bio pravedan.

"Mogu postojati bliske borbe s obje strane, ali ovo nije bila pljačka," rekao je Moretti. "Borba je bila tijesna. Bivol se borio sjajno. No, pogledajte njihova lica. Čak i kad su mu rukavice bile visoko, nešto ga je pogađalo. Nije bio duh u ringu."

Organizator borbe, Turki Alalshikh, predsjednik Opće uprave za zabavu Saudijske Arabije, također je izjavio da smatra kako rezultat nije bio pravedan, vjerujući da je Bivol pobijedio sedam rundi prema pet. Također je najavio da će pregovarati o revanšu.

Linker
13. listopad 2024 16:10