K1 i Boks

Robert Helenius: ‘Osjećam se najbolje u životu, Fury mi odgovara i nokautirat ću ga‘

Robert Helenius

 Robyn Beck/AFP
Nakon dvije velike pobjede nad Adamom Kownackim, Helenius je spreman za najveći meč karijere

Još početkom 2020. godine Robert Helenius (31-3, 20 KO) bio je pomalo zaboravljeni nekada veliki teškaški potencijal. Bivši europski prvak doživio je poraze kad su mu pobjede bile najpotrebnije, ali zadržao je ime. Ostao je boksač kakav i dalje može poslužiti za građenje nekog većeg potencijala, a to je početkom spomenute godine bio Adam Kownacki. U tom trenutku neporaženi Poljak i Top 10 teškaš svijeta prema BoxRecu.

Kownacki je uzeo meč protiv Heleniusa radi dodatnog popravljanja rezimea pred eventualni napad na svjetsku titulu, ali danas 38-godišnji Finac ga je iznenadio, nokautiravši ga u četvrtoj rundi njihovog meča. Kao dokaz da to nije bilo slučajno, Helenius ga je savladao prošle godine još jednom, ovog puta završivši posao u šestoj rundi.

Helenius je već u prvom meču Poljaku oduzeo WBA gold pojas, koji bi ga trebao učiniti obaveznim izazivačem te organizacije, a trenutno je u fazi da taj status želi i pravno izboriti.

"Trenutno čekamo službeni odgovor WBA i to mi je prioritet. Moj odvjetnik im je pisao, platio sam sve što je trebalo i jednostavno WBA nema boljeg izazivača za Usyka nego što sam ja. Očekujem da ću uskoro biti službeno prozvan obaveznim izazivačem. Izborio sam to, a sad ću se izvan ringa boriti koliko god treba da bih dobio svoju priliku i u ringu", rekao je Helenius za Sky Sports.

Tu dolazimo do onoga o čemu već neko vrijeme pišemo. Ako se održi meč za apsolutnog prvaka svijeta, postojat će četiri obavezna izazivača. Kako se čini, WBA bi mogao takvim proglasiti upravo Heleniusa, IBF će svog vjerojatno dobiti kroz pobjednika meča Hrgovića i Yoke, WBC-ov trenutni je Dillian Whyte, no on radi na meču protiv Furyja za ožujak, dok je u WBO organizaciji u najboljoj situaciji Joe Joyce. Tko god bio "mandatory", samo jedan može dobiti priliku ući u ring, barem kao prvi po redu.

Helenius bi ipak u međuvremenu mogao odraditi vrlo jak meč. Otpadne li okršaj Furyja i Whytea, upravo on je spomenut kao jedan od dva glavna kandidata za okršaj protiv "Gipsy Kinga" i naravno da je to meč koji ne bi odbio, neovisno nosi li WBC-ovu titulu ili ne.

"Bob Arum je spomenuo moje ime kao možebitnog protivnika Tysona Furyja u ožujku. Naravno da bih to prihvatio i da bih pobijedio Furyja. Izgledao je sjajno protiv Deontaya Wildera, no ja puno manje odgovaram njegovom stilu boksa. Nokautirao bih ga, on bi mi svakako bio lakša borba nego Usyk. Ali, prepuštam posao svom menadžeru. Usyk, Fury, zapravo mi je svejedno, bit ću spreman. Nikad u karijeri nisam se osjećao bolje i osvojit ću svjetsku titulu", samouvjereno je zatražio najveću borbu karijere.

Linker
14. travanj 2024 09:14