K1 i Boks

Skinuo je Alexa Pereiru s Gloryjevog trona, a sada kreće njegovim stopama: Vakhitov je ugovorio MMA debi

Artem Vakhitov

 Instagram (artem Vakhitov)
32-godišnji ruski poluteškaš okušat će se u MMA-u prvom polovicom sljedećeg mjeseca

U posljednje vrijeme nerijetko svjedočimo tranzicijama vrhunskih kickboksača u MMA. Israel Adesanya zapravo je već dulje vrijeme MMA boraca i to jedan od najboljih na svijetu. Cedric Doumbe također je odnedavno prešao u MMA, a kickboks je 2021. godine napustio i Alex Pereira. Brazilac je također prešao u MMA, a otišao je kao jedan od najboljih kickboksača u posljednjih desetak godina.

Alex je osvajao titule prvaka u Gloryjevoj srednjoj, ali i u poluteškoj kategoriji. U svom posljednjem kickboksačkom nastupu, Pereira je branio titulu prvaka u poluteškoj kategoriji, ali Artem Vakhitov porazio ga je većinskom odlukom sudaca nakon sjajnih pet rundi. Bila je to podosta kontroverzna pobjeda ruskog kickboksača, ali kontroverzna je bila i pobjeda Pereire u njihovom prvom međusobnom obračunu koji su također odradili 2021. godine.

No, Pereira je nakon tog nastupa otišao u UFC gdje je u razmaku od godinu dana došao do titule prvaka u srednjoj kategoriji. Dokaz je to da se kickboksači brzo mogu prilagodit MMA-u, a u tom sportu će se sada okušati i spomenuti Artem Vakhitov.

Ruski kickboksač sredinom prošle godine otpušten je iz Gloryja, a razlog je bio rat između Ukrajine i Rusije. Čelnici Gloryja bili su svjesni kako će imati velikih problema s ugovaranjem mečeva ruskim borcima, sve dok rat traje. Stoga su jednostavno otpustili svoje ruske borce, kako im ne bi kočili karijeru i ugovaranje novih nastupa. Vakhitov je iz Gloryja otišao kao prvak poluteške kategorije, a nakon toga upisao je samo jedan nastup. Početkom ove godine porazio je Pascala Tourea na eventu u Rusiji.

Spominjalo se još prošle godine da bi Vakhitov mogao potpisati ugovor s UFC-om ili PFL-om, ali Artem će svoj prvi MMA nastup odraditi na Open FC 31 eventu koji će se 11. lipnja (šesti mjesec) održati u Rusiji. Ruski grad Šeregeš ugostit će taj event, a Vakhitov će se boriti protiv Egipćanina Ashrafa Bashandyja.

Bashandy nema profesionalnog MMA iskustva iza sebe, dok je u amaterskom MMA-u upisao četiri pobjede i jedan poraz. Tri pobjede upisao je ‘‘submissionom‘‘, a jednom je slavio na bodove. Očito se radi o borcu koji preferira parter, dok je više nego jasno da će Vakhitov preferirati borbu u stojci. Čeka nas dakle sukob stilova, a bit će zanimljivo popratiti hoće li se Vakhitov ‘‘zaljubiti‘‘ u MMA i hoće li napraviti kompletnu tranziciju u taj sport.

32-godišnji ruski borac ima vremena napraviti dobru MMA karijeru i uspije li pohvatati neke osnove ostalih segmenata MMA-a, nije isključeno da ćemo ga gledati kako nastupa u nekoj jačoj organizaciji unutar poluteške kategorije. Što se njegovog stila borbe tiče, naglasit ćemo da se radi o borcu koji je bespoštedno ulazio u otvorene razmjene s udaračem kao što je Alex Pereira, a ispod teksta nalaze se snimke njihovih dvaju međusobnih obračuna. Teško je reći koji je meč bolji i uzbudljiviji.

Linker
01. svibanj 2024 09:58