K1 i Boks

Službeno najavljen meč za tri elitne titule možda i najjače kategorije profesionalnog boksa

Errol Spence Jr.

 RONALD MARTINEZ/Getty images/Profimedia
Meč Errola Spencea i Yordenisa Ugasa pod svoju organizaciju preuzeo je Showtime Sports

Velter kategorija trenutnog profesionalnog boksa izgleda sjajno. Dovoljno je pogledati vrh ljestvice prema BoxRecu i obratiti pažnju samo na ona imena bez pojaseva prvaka da bi se zaključio kakva koncentracija kvalitete se nalazi u kategoriji do 66.7 kilograma. Ipak, tri borca trenutno su iznad svih. Terence Crawford koji u svom vlasništvu drži WBO titulu, Yordenis Ugas koji je WBA prvak te Errol Spence Jr., u čijem su vlasništvu preostale dvije titule, IBF i WBC. Uskoro će jedan boksač imati tri titule, budući da je dogovoren međusobni okršaj potonje dvojice. Datum tog okršaja je 16. travnja.

Zanimljivo je kako je Ugas (27-4, 12 KO), 35-godišnji bivši brončani olimpijac s Kube, do svoje titule došao zamijenivši upravo Spencea u meču protiv Manny Pacquiaoa, održanom u kolovozu prošle godine. Savladao je tim putem velikog Filipinca, koji se nakon toga umirovio, a sebe doveo u poziciju da već u kasnijem razdoblju karijere uspije dobro zaraditi. U ovoj kategoriji bolji meč za to od ovog protiv Spencea ne postoji.

Spence (27-0, 21 KO) nije boksao od prosinca 2020. godine, kad je savladao Dannyja Garciju u meču koji mu je bio povratnički nakon prometne nesreće koju je jedva preživio. U 2021. nije nastupio, iako je imao ugovoren gore već spomenuti meč protiv Pacquiaoa. Trenutno je svakako najveća zvijezda ove kategorije i boksač za koga se vjeruje da još uvijek nije dosegao svoj maksimum. Prometna nesreća ga je malo usporila, no tek mu je 31 godina i ima vremena za napraviti ono što se od njega očekuje.

Boksačka javnost nadala se ipak jednom drugom meču, onom Spencea protiv Terencea Crawforda, no Crawford je boksač koji trenutno ima najveći problem u profesionalnom boksu. Fanovi ga jednostavno ne prate niti su njegovi mečevi gledani koliko netko njegove kvalitete i omjera zaslužuje. On je također trenutno bez promotora, nakon što je Top Rank odlučio ne ponuditi mu novi ugovor, a prethodni mu je krajem 2021. godine završio. No, tko god pobijedi u ovom meču, a favorit za to će uz podosta velik razmjer biti Spencea, vjerojatno će biti navođen prema meču protiv Crawforda za apsolutnog prvaka svijeta.

Meč je službeno najavljen putem konferencije za medije čije najbolje trenutke možete pogledati ispod teksta.

Linker
20. travanj 2024 13:44