K1 i Boks

Šok u Rijadu! Daniel Dubois porazio je Filipa Hrgovića u meču za privremenog svjetskog prvaka

Daniel Dubois

 Jason Miller/getty Images/profimedia
Opasni britanski udarač uspio je nadjačati ‘‘El Animala‘‘ u borbi koja je ponudila veliki preokret

Nažalost, Filip Hrgović izgubio je u najvažnijem meču u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Daniel Dubois porazio je Hrgovića prekidom u osmoj rundi. Vrlo dobro Filip je odradio prvih šest rundi, ali u sedmoj rundi dogodio se neočekivani pad koji je Dubois u potpunosti iskoristio. Hrgovićevo lice pretrpilo je značajnu štetu i na savjet liječnika, sudac je prekinuo meč u osmoj rundi. Daniel Dubois sada je privremeni IBF-ov prvak svijeta, dok je Hrgović upisao prvi poraz u profesionalnoj karijeri. Velika šteta i mnoštvo posjekotina razlog su zbog kojeg je liječnik pozvao na prekid borbe.

Ostat će veliki žal zbog ovakvog Hrgovićevog poraza. Filip je odlično otvorio meč i već u prvoj rundi činilo se kao da je pitanje trenutka kada će uzdrmati Daniela Duboisa. Sjajno je Hrgović vezao prednji i stražnji direkt, a desnica je konstantno odsjedala na glavi Daniela Duboisa.

Nešto hitrije Dubois se kretao ringom, ali Hrgović je odlično koristio duljinu svojih ekstremiteta, diktirao je tempo i držao je Daniela Duboisa izvan dometa za plasirati opasne udarce.

Kao i uvijek u Hrgovićevim mečevima, svjedočili smo trenucima u kojima nas je Filip zabrinjavao izgledajući iscrpljeno i kondicijski nedovoljno spremno. Međutim, taj Hrgovićev svojevrsni govor tijela samo nas je zavaravao tijekom prvih šest rundi. Hrgović je konstantno boksao u visokom tempu, a sredinom šeste runde, statistika pogođenih udaraca glasila je: 58-31 u korist u našeg boksača.

Sve je išlo ka tome da Hrgović stavi IBF-ov pojas oko svog struka, ali sedma runda donosi određeni šok. Nevjerojatan pad dogodio se Hrgoviću tijekom sedme runde, a istovremeno, kao da se neki novi Daniel Dubois pojavio u ringu. ‘‘Dynamite‘‘ je izgledao svježe poput boksača koji je tek ušao u meč i gledali smo najdominantniju rundu u dotadašnjem tijeku borbe. Dominirao je Dubois, pogađao je Hrgovića, pritiskao ga je uz konope i Filipov govor tijela ovaj put nije nas zavaravao. Hrgović se uistinu umorio i zvono ga je spasilo krajem runde.

Daniel Dubois znao je kako ne smije popustiti u sljedećoj rundi. Imao je načetog Hrgovića i nije mu mogao dopustiti da se vrati u meč. Nastavio je Dubois pritiskati u jako visokom tempu, a nedugo nakon početka te runde, sudac je inicirao pauzu. Pozvao je sudac liječnika da pregleda lice Filipa Hrgovića. Pregled je trajao jako kratko, a liječnik je vidio više nego dovoljno. Velika šteta na Hrgovićevom licu, posjekotine u predjelu desnog oka i mnoštvo krvi na licu bili su dovoljni pokazatelji da meč treba prekinuti. Sudac je čekao odluku liječnika i ubrzo je uslijedio znak za prekid meča.

Iscrpljeni Hrgović nije se žalio. Svjestan je i sam Filip da su ‘‘kola krenula‘‘ nizbrdo. Kondicijski je pao, Dubois je preuzeo inicijativu i nastavak meča vjerojatno bi ponudio dodatnu nepotrebnu štetu.

Gdje je pošlo po zlu? Vjerujemo da će Hrgović i njegov tim zajedno dokučiti rješenje. Koliko god je velika šteta što je Hrgović prokockao priliku za doći do statusa privremenog svjetskog prvaka, toliko je i dobra stvar da se Hrgović našao u ovakvom meču.

Ovo su mečevi u kakvima Hrgović skuplja više dragocjenog iskustva nego u gotovo svim pobjedama koje je upisao tijekom dosadašnje profesionalne karijere. Sedam punih rundi i ulazak u osmu rundu s ovakvim Duboisom nose daleko veći značaj od lakih pobjeda nad Markom De Morijem, Emirom Ahmatovićem itd.

Hrgović je trebao ovakav meč i sada nam preostaje vidjeti kako će reagirati nakon prvog poraza. Filip je u najavama ovog meča isticao kako će se umiroviti ako izgubi od Daniela Duboisa. Nadamo se da neće ostati pri tome. Za dva dana proslavit će 32. rođendan i najbolje teškaške godine tek slijede. Ovaj poraz može biti vrijedna lekcija i Hrgović ne treba odustati od svog sna o svjetskoj tituli.

Tijek meča po rundama pročitajte u nastavku ovog članka.

1. runda:

Agresivno Dubois ulazi u meč, kao da je odlučio opravdati nadimak ‘‘Dynamite‘‘. Prednjom rukom pokušava pogoditi Hrgovića, ali Filip zasad ostaje miran i dobro drži distancu. Jako lijepo Filip pogađa kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta, odlično koristi duljinu svojih ruku. Desna Hrgovićeva ruka zasad lakoćom pronalazi metu. Hrgović je fantastično otvorio meč i odrađuje odličnu prvu rundu. Pitanje je trenutka kada će Dubois završiti uzdrman. Naravno, ako Hrgović nastavi u ovom ritmu. 55 sekundi prije kraja runde Dubois također lijepo pogađa desnicom, ali Hrgović nije niti trepnuo na taj udarac. Žestok početak dvojice ubojitih udarača, ali prva runda mora otići na stranu Hrgovića.

2. runda:

Don Charles glasno zaziva dvostruki prednji direkt od strane Duboisa, ali Daniel zasad ne sluša upute svog trenera. Hrgović odlično kontrolira distancu i sve raznovrsnije pogađa Duboisa. Nekoliko dobrih udaraca u tijelo nanizao je Hrgović i zasad odrađuje odličan posao. Muči se Dubois u pokušajima da priđe Hrgoviću, ali 75 sekundi prije kraja runde pronašao je način povezavši desni ‘‘overhand‘‘ i lijevi kroše. Hrgović je uzvratio lijevim krošeom. Tvrdo udara Hrgović, ali Dubois ne ostaje dužan. Krajem runde Hrgović se našao u prvim problemima. Dubois ga je pritisnuo uz konope, zaredao je nekoliko udaraca i pojavila se mala posjekotina ispod Hrgovićevog desnog oka. Dubois je vjerojatno ‘‘ukrao‘‘ rundu tom serijom pred kraj.

3. runda:

Vidno je naraslo samopouzdanje Daniela Duboisa nakon sekvence krajem druge runde. ‘‘Dynamite‘‘ djeluje samopouzdanije, ali Hrgović je i dalje tu, ništa kritično nije se dogodilo. Desni direkt i dalje pronalazi metom nakon što ga Hrgović poveže s prednjim direktom, a lijepo Hrgović prijeti i desnim aperkatom. Dubois djeluje nešto življe sa svojim kretnjama i nadamo se da Hrgović ne ostaje bez goriva u ovako ranoj fazi borbe. Dobra je stvar što Hrgović uspijeva kontrolirati tempo borbe, iako se Dubois nešto brže i eksplozivnije kreće. Hrgovićev osjećaj za distancu trenutno je prevaga u odnosu na Duboisove kretnje. Dobra runda od strane obojice, ali dojam je da je Hrgović ipak nešto više pogađao. Možda smo subjektivni, ali Dubois ništa specijalno nije napravio u trećoj rundi.

4. runda:

Ono što je zabrinjavajuće svakako je ta posjekotina ispod desnog oka koja postaje sve većom. Pozitivno je što se ne radi o posjekotini iznad oka koja bi ometala vidno polje ‘‘El Animala‘‘. Hrgović počinje ruke držati sve niže i na trenutke djeluje iscrpljeno, ali njegovi udarci i dalje učestalo odsjedaju na glavi Duboisa. Britanski teškaš loše brani Hrgovićeve udarce, ali zasad ih dobro podnosi. Posve spušteno Hrgović drži prednju ruku, a sve veća je i posjekotina na licu. No, Duboisovo lice također poprima vidnu štetu. Polako se stvara oteklina u predjelu lijevog oka Daniela Duboisa.

5. runda:

Prelijepo je gledati Hrgovića kako veže desnicu na prednji direkt. Dojam je da ta kombinacija (1-2) odsjeda gotovo svaki put kad ju Hrgović uputi ka glavi svog protivnika. Dubois je ostao kratak u pokušaju da desnicom pogodi Hrgovića i našao se u klinču s Filipom. Odlično je Hrgović reagirao plasiravši dva dobra aperkata desnicom. U nastavku akcije Filip ponovno odlično pogađa desnicom i dojam je da Dubois sve više počinje osjećati tešku ruku Filipa Hrgovića. Kao da je i Hrgović prepoznao da Dubois pleše na granici mentalnog loma. Ali nemojte se prerano uzbuđivati, Dubois je i dalje u meču, vrlo opasan i odbija posustati. Deset sekundi prije kraja runde Hrgović pogađa sjajno pogađa desnicom, a runda je završila vrlo žustrom razmjenom dvojice teškaša.

6. runda:

Podigao je Hrgović svoju ljevicu u odnosu na prijašnjih par rundi i sada obje ruke drži visoko uz glavu. Ponekad Hrgović ostavlja dojam kondicijskog pada, ali brzo nas razuvjeri i zapravo boksa u vrlo visokom tempu. 58-31 statistika je pogođenih udaraca sredinom šeste runde, u korist Hrgovića naravno. Dubois ostaje prekratak s prednjim direktom, dok Filip Hrgović i dalje fantastično kombinira prednji i stražnji direkt. To je kombinacija koja Hrgovića trenutno vodi ka IBF-ovom ‘‘interim‘‘ pojasu.

7. runda:

Uh, agresivan ulazak Daniela Duboisa u sedmu rundu dvoboja. ‘‘Dynamite‘‘ pritišće ‘‘El Animala‘‘ uz konope i kao da pokušava podići tempo na neku višu razinu. Hrgović ponovno lijevu ruku drži posve spuštenom, a Dubois ga kažnjava sjajnim udarcem desnicom. Loš početak sedme runde za Hrgovića, Dubois preuzima inicijativu. Filip se mora probuditi i nastaviti raditi direktima, jer ovo trenutno ne izgleda dobro po našeg boksača. Dubois je počeo nešto više forsirati klinč gdje dobro glavom kontrolira Hrgovića i zadaje višestruke udarce u glavu i tijelo. Statičan je Hrgović i ovo je definitivno njegova najlošija runda u ovom meču. Dubois je izgledao fantastično tijekom ove tri minute. Hrgović se desetak sekundi prije kraja našao u velikim problemima, vidno uzdrman i vjerojatno ga je zvono spasilo. Njegovo lice ne izgleda dobro, a govor tijela još lošije.

8. runda:

Daniel Dubois trenutno se kreće kao da je meč tek počeo. Kao da je Daniel tempirao svoju snagu za drugu polovicu meča i sada je ubacio u brzinu koja Hrgoviću nikako ne odgovara. Posve je Hrgović usporio, a sudac je odlučio pozvati pauzu kako bi liječnik pregledao Hrgović. Nakon što je liječnik pregledao Hrgovića, sudac je na njegov savjet signalizirao kraj meča! Daniel Dubois slavio je prekidom u osmoj rundi!

Linker
02. lipanj 2024 19:57