K1 i Boks

Solidan početak glavnog dijela UFC Abu Dhabija: Španjolski ‘El Fenomeno‘ nadjačao Brenera, Dern bolja od Godinez

Joel ”El Fenomeno” Alvarez

 UFC/ZUFFA
Španjolsko-brazilski dvojac pružio je jako intrigantnu borbu koja je pobjednika približila službenom UFC rankingu

Nakon respektabilnog uvodnog dijela došli smo i do glavnog dijela UFC-ove Fight Night priredbe u Abu Dhabiju koju predvode Cory Sandhagen i Umar Nurmagomedov.

Toliko blizu odnosno toliko daleko od elite

Na početku spomenutog glavnog dijela vidjeli smo sjajan obračun između boraca koji su relativno blizu UFC-ove Top 15 ljestvice lake kategorije između Španjolca Joela "El Fenomena" Alvareza i Brazilca (21-3) i Brazilca Elvesa Brenera (16-5).

Alvarez je na početku preuzeo inicijativu dok je Brener pokušavao izbjegavati napade Španjolca. Cijela prva runda protekla je u toj inicijativi, a Bremer na kraju runde lako prepušta Alvarezu poziciju koji onda pronalazi put do gušenja no Bremera je spasilo zvono koje se oglasilo za kraj runde.

Bremer na početku druge runde koristi dosta finti na koje Španjolac ne reagira već traži šansu da ga kazni svojim dužim dosegom ruku, no Brazilac ipak pogađa par dobrih udaraca u tijelo.

Na početku treće i posljednje runde Brener je svjestan da je u "donjem" položaju kod sudaca dok je "El Fenomeno" bio svjestan da samo mora borbu privesti mirno prema kraju te da će upravo njegova ruka biti podignuta na kraju. Unatoč blago inferiornijoj izvedbi Brener je pokazao da se radi o fizički jako spremno borcu, nije pokazivao znakove umora. Pred kraj runde Alvarez je iz kontre "dočekao" Brenera kojeg neklasično kažnjava velikom serijom udaraca koljenom. Sudac na kraju prekida borbu u korist Španjolca koji ima nadimak kao nadaleko poznati Bremerov sunarodnjak Ronaldo Nazario, a Alvarez upisuje svoju tek četvrtu pobjedu tehničkim ili klasičnim nokautom (radi se o borcu koji je preko 85 posto pobjeda odnio putem "submissiona").

Alvarez je u "post fight" intervjuu izazvao Bobbyja Greena, a vidjet ćemo što na to ima reći američki borac.

"Ili gore ili dole"

Nakon tehnički dobrog obračuna u muškoj lakoj kategoriji uslijedio je dvoboj u ženskoj slamka kategoriji. Sukobile su se Amerikanka Mackenzie Dern (13-5) i meksička uzdanica Lupita "Loopy" Goodinez (12-4). Njih dvije se nalaze u relativnoj borilačkoj stagnaciji, Dern je izgubila dvije borbe zaredom (vs. Amanda Lemos i Jessica Andrade) dok je Goodinez u prošloj borbi krajem ožujka sudačkom odlukom poklekla pred Virnom Jandirobom. Amerikanka je trenutno sedma dok se "Loopy" nalazi na 10. mjestu UFC-ove Top 15 ljestvice u slamka kategoriji (-52.1 kg). Samim tim ova borba je imala bitan utjecaj na smjer njihovih daljnih UFC karijera, jedna bi se trebala vratiti u uzak krug elite dok bi druga trebala "pasti" na zadnja mjesta spomenute ljestvice.

Početak je bio narodno rečeno "egal", no Amerikanka pred kraj runde dolazi do rušenja i "full mount" pozicije. Goodinez se pokušava othrvati no upada u neugodnu "arm bar" zamku. Na kraju runde ipak je uspjela naći izlaz iz iste.

Druga runda započela je u blagoj, ali ipak postojanoj udaračkoj dominaciji Dern koja ima bolje fizičke predispozicije za tzv. "distance management". Goodinez trebala se bolje prilagoditi na način da je više gađala tijelo svoje suparnice, no ipak se odlučila za uski gard i kontre u gornji dio svoje protivnice. Nakon toga ulazi u blisku borbu, tjera Dern na žicu te pokušava atraktivno "arm triangle" gušenje. Na kraju se ispostavilo da nije imala dovoljno vremena, runda je došla kraju.

Treća runda je bila možda i najkompetitivnija, gledali smo udarački obračun do samog kraja kada Amerikanka tjera svoju suparnicu na žicu. Zadnjih deset sekundi Goodinez pokušava svim silama ugroziti Dern no borba očekivano dolazi do sudačke odluke.

Sudci su na kraju jednoglasnom odlukom sudaca proglasili Dern kao pobjednicu koja je bila vidno oduševljena zbog toga što se vratila na pobjedničke staze.

Linker
18. rujan 2024 02:20