K1 i Boks

Sprema se veliki povratak? Manny Pacquiao želi osvojiti jedino odličje koje mu nedostaje u bogatoj riznici

Manny Pacquiao

 Peerapon Boonyakiat/SOPA Images/Shutterstock Editorial/Profimedia
Jedan od najvećih boksača u povijesti pokušat će se kvalificirati na Olimpijske igre

Prvak svijeta u osam različitih težinskih kategorija i nositelj ukupno 12 svjetskih titula. Najkraće moguće sažeto, ovo su postignuća jednog od najvećih boksača u povijesti, a Manny Pacquiao to svakako jest.

Kad bismo navodili sva njegova postignuća, morali bismo kompletan tekst posvetiti samo tome, ali ovaj put vam nećemo pisati o tome, nego o nečemu što Mannyju nedostaje. Naime, Manny Pacquiao prema najnovijim vijestima iz svijeta boksa razmišlja o povratku u ring, a razlog tome jest medalja koja mu nedostaje u bogatoj riznici.

44-godišnji Filipinac nikada u karijeri nije osvojio olimpijsku medalju i njegova amaterska karijera nije niti na približnoj razini kao ona profesionalna. Stoga Pacquiao razmišlja o povratku u ring, a cilj je medalja na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

Plasman na OI neće mu biti lako izboriti. Azijske igre trebale su poslužiti kao najveća prilika za plasman, ali radi se o turniru na kojem boksačima starijim od 40 godina nije dopušteno sudjelovanje. Pacquiao će stoga priliku potražiti na dvama kvalifikacijskim turnirima koji će se održati prvom polovicom 2024. godine. Priliku za plasman Pacquiao bi mogao dobiti i preko takozvanog ‘‘‘universality pravila‘‘, a radi se o pravilu kojim se sudjelovanje na OI omogućuje sportašima iz država koje kroz redovne kvalifikacije ne uspijevaju poslati nikog na OI, ili šalju jako mal broj sportaša.

Abraham Tolentino kao predsjednik Filipinskog olimpijskog odbora potvrdio je da Pacquiao ima želju nastupiti na Igrama u Parizu i da trenutno istražuju najbolje mogućnosti za njegov plasman na Igre. Vidjet ćemo kako će se situacija rasplesti i nije isključeno da Pacquiao uistinu nastupi na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre.

Njegov plasman privukao bi veliku pažnju na boksački turnir tijekom Igara u Parizu, a Manny Pacquiao mogao bi olimpijskom medaljom obogatiti već ionako prebogatu karijeru. Mannyja u ringu nismo gledali od kolovoza (osmi mjesec) 2021. godine, a tada je Pacquiao jednoglasnom odlukom sudaca poražen od Yordenisa Ugasa. To je bio njegov posljednji profesionalni meč, ali očito još uvijek postoji želja za nadmetanjem unutar ringa.

Linker
24. travanj 2024 22:48