K1 i Boks

Ugašen je njegov olimpijski san: Manny Pacquiao ipak ne može nastupiti na Olimpijskim igrama

Manny Pacquiao

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
45-godišnji Filipinac htio je dodati olimpijsko zlato u svoju kolekciju, ali to neće biti moguće

Manny Pacquiao posljednji profesionalni boksački meč odradio je u kolovozu (osmi mjesec) 2021. godine. Sjajni Filipinac odlučio je oprostiti se od sporta nakon poraza od Yordenisa Ugasa. Bio je to osmi Mannyjev poraz u profesionalnoj karijeri, a meč protiv Ugasa bio je jasan pokazatelj kako Pacquiao ipak više ne može konkurirati za sam svjetski vrh.

Međutim, njegova želja za borbom i dalje je prisutna. Pacquiao je krajem 2022. godine odradio egzibicijski boksački meč u Južnoj Koreji. DK Yoo bio je njegov protivnik, a Manny je slavio na bodove nakon šest rundi. Krajem prošle godine Pacquiao je najavio kako će tijekom 2024. godine boksati protiv Floyda Mayweathera na jednom od Rizinovih evenata, a u igri je i meč protiv legendarnog Buakawa Banchameka koji bi se trebao održati 20. travnja (četiri mjeseca).

No, egzibicijski boksački mečevi nisu ono čemu se Pacquiao najviše nadao. Legendarni Filipinac silno je priželjkivao nastup na Olimpijskim igrama koje će se ove godine održati u Parizu. Olimpijska medalja jedino je veliko odličje koje nedostaje ‘‘PacManu‘‘ u njegovoj bogatoj riznici trofeja i medalja. Vjerovao je Pacquiao kako će ostvariti svoj olimpijski san, iako je krajem prošle godine proslavio 45. rođendan.

Nažalost po njega, Međunarodni olimpijski odbor ‘‘ugasio je‘‘ njegov san prije nego se Pacquiao pokušao kvalificirati na Igre u Parizu. Pravilo MOO-a nalaže da na turniru ne mogu nastupiti boksači stariji od 40 godina, a iznimku nisu napravili čak niti za boksačku legendu poput Mannyja Pacquiaa.

Poznati boksački reporter Michael Benson danas je prenio odluku Međunarodnog olimpijskog odbora, a sudeći po komentarima na njegov ‘‘tvit‘‘, fanovima je drago jer Manny Pacquiao nije dobio dopuštenje nastupiti na Igrama.

‘‘Što je s njim pa se i dalje želi boriti?‘‘

‘‘Volim Pacquiaa, najdraži mi je boksač, ali ovo je za njegovo dobro. Ne vidim kako bi pobijedio.‘‘

‘‘Dobra odluka, ne treba mu dopustiti nastup.‘‘

Ovo su neki od komentara na Bensonov ‘‘tvit‘‘, ali poneki fanovi su razočarani i smatraju da je MOO propustio priliku za ‘‘ogromnom pričom‘‘ od koje bi profitirao olimpijski boks.

S marketinške strane, nastup ‘‘PacMana‘‘ na igrama u Parizu sigurno bi se pokazao fantastičnim potezom organizatora. Ali, pravila ipak trebaju vrijediti za sve, a Pacquiao se mora pomiriti da je njegova boksačka karijera završila.

Imao olimpijsko zlato ili ne, Manny Pacquiao ostat će zapamćen kao jedan od največih u povijesti boksa.

Linker
27. travanj 2024 23:50