K1 i Boks

Teddy Atlas o britanskoj zvijezdi: ‘Ako ga volite, držite ga dalje od boksa. Što ćete reći ako umre u ringu?‘

Teddy Atlas

 Screenshot/YouTube (The Fight with Teddy Atlas)
Legendarni trener brutalno je iskreno progovorio o posljedicama koje bi beskompromisni stil Dereka Chisore mogao ostaviti na njegovo zdravlje

Derek Chisora jedan je od onih boksača čije je ime velikoj većini zaljubljenika u "plemenitu vještinu" sinonim za spremnost na bespoštednu i beskompromisnu bitku među konopcima. "Del Boy" je tijekom svoje profesionalne karijere isporučio brojne ratove u ringu i vremenom stekao reputaciju borca koji je, u kontekstu današnje teške kategorije, vjerojatno najspremniji za otvorene razmjene i paljbu iz svog raspoloživog oružja - u svakom trenutku.

Njegovo ime podrazumijeva "show" za publiku, a upravo je to razlog i zašto ga, unatoč njegovom omjeru koji posljednjih godina ne izgleda dobro, promotori još uvijek vole vidjeti na velikim priredbama. Cijenu tog "showa", međutim, Chisora, u zdravstvenom smislu, vjerojatno skupo plaća, a još bi je skuplje mogao plaćati u budućnosti. Svjestan je toga i legendarni trener Teddy Atlas, koji je u jednoj od posljednjih epizoda svog "The Fight" podcasta govorio upravo o tome.

"Rekao sam prije nekog vremena da volim Chisoru, volim ono što nam je dao. On je ratni konj. Volim njegove borbe, uzbuđenje i sve ono što je publici pružao 20 godina. On zna za samo jedan pristup; pokori ili budi pokoren. To je Chisora, borac od glave do pete, sa srcem lava. Ali kada je dosta - dosta je. Primao je udarce 20 godina", rekao je Atlas, pa nastavio:

"Ima 39 godina, ali mogao bi imati i 79 jer kod boraca dob nije kronološka, već se mjeri prema količini štete koju je pretrpio. On je podnio dosta štete, posebice posljednjih nekoliko godina. Već je primio toliko udaraca, kada je dovoljno? Ako ga stvarno volite, ja ga volim, volim sve što nam je dao, a dao je svaki djelić sebe, ako ga volite, pobrinite se da više ne uđe u ring".

Svoje izlaganje na temu Chisore i svega negativnog što bi budućnost, ako se britanski teškaš nastavi boriti, mogla donijeti za njegovo zdravlje, Atlas je završio brutalno iskreno.

"Prije ili kasnije dogodit će se nešto loše, zar to ne shvaćate? U nekom trenutku takve ratnike moraš zaštiti od njih samih. Kad će stati, kad umre u ringu? Što ćete onda reći? Zašto imamo komisije?", upisao se Atlas na samom kraju, a o njegovim bi riječima vrlo ozbiljno trebali razmisliti ljudi bliski Dereku Chisori.

Linker
02. svibanj 2024 11:28