K1 i Boks

Teofimo Lopez ljut na promotore: ‘Prestanite gledati samo na novac i organizirajte velike borbe!‘

Teofimo Lopez i Vasyl Lomachenko
 Screenshot/youtube
Nova boksačka zvijezda frustirana je načinom na koji se ugovara mečeve u profesionalnom boksu

Prošlogodišnjom pobjedom nad Vasylom Lomachenkom, Teofimo Lopez ujedinio je tri svjetska pojasa lake kategorije te automatski postao nova boksačka superzvijezda. Dokazao se već kao boksač bez straha, spreman se suprotstaviti svakome, a takve su mu namjere i po pitanju ugovaranje idućih mečeva. Želi što prije doći do posljednjeg pojasa koji mu nedostaje te do prilike da pobijedi sve relevantne izazivače, bez da ikoga izbjegava.

Naravno, današnji profesionalni boks posložen je tako da su ugovaranja velikih mečeva zapravo dugotrajan i težak proces, gdje zajednički jezik moraju pronaći boksačke organizacije, boksači i njegovi promotori, televizijske kuće te sponzori. Upravo zbog toga najteže je dogovoriti međusobne mečeve onih najboljih. To su situacije gdje bi svi trebali biti namireni financijskom svotom kojoj se nadaju, a često se gleda i na što manji rizik, zbog mogućnosti da borac već jednim porazom podosta izgubi na svojoj vrijednosti.

23-godišnjem Lopezu nije problem priznati koliko mu se takav način nimalo ne sviđa te se odlučio promotorima obratiti putem Twittera, vjerojatno i sam frustriran što novi meč još uvijek nema ugovoren.

"Da bismo ponovo ispunili potpuni potencijal boksa, moramo organizirati mečeve s 50:50 šansama i boriti se u istima. Ovo je moje javno obraćanje promotorima i boksačima. Prestanite glumiti neki ponos i organizirajte velike borbe! Nije teško. Promotori, prestanite pokušavati zarađivati više od samih boksača", napisao je Lopez.

On je prvak kategorije u kojoj se trenutno nalazi nekoliko sjajnih mladih boksača, no njemu je na nišanu prije svega Devin Haney, vlasnik WBC pojasa prvaka, onog koji mu nedostaje na postane apsolutni prvak kategorije. Čini se kako taj meč trenutno nije opcija onima koji se brinu za organizaciju istih, unatoč tome što i obožavatelji boksa navijaju za održavanje upravo tog okršaja.

Činjenica je da veliki broj boksača razmišlja jednako kao Teofimo, no isto tako je činjenica kako su promotori oni koji su preuzeli boks u svoje ruke još prije nekoliko desetljeća te da je njihova uvijek ona posljednja. Nažalost, bez dobrog promotora danas nije moguće nekim prirodnim putem doći do vrha i velikih mečeva te su svi u njihovoj milosti i nemilosti. Kako fanovi "plemenite vještine", tako i sami boksači koji prije svega žele nadmetati se u ringu i pokušati dokazati tko je najbolji. Upravo zbog promotora smo kroz povijesti ostali bez velikog broja mečeva koji bi imali upravo tu svrhu.

Linker
26. travanj 2024 15:32