K1 i Boks

Terence Crawford ugovorio sjajan meč pa citirao Alija: ‘Pokazat ću svima koliko sam velik‘

Terence Crawford
 Joel Plummer/Zuma Press/Profimedia
Napokon ćemo imati priliku ove godine gledati po mnogima najboljeg ‘pound-for-pound‘ boksača svijeta

Terence Crawford (37-0, 28 KO) jedan je od onih boksača kojima je nevjerojatno težak posao ugovoriti meč. Iako bi nekako realna želja svih boksača trebala biti lov na titule i pobjede protiv najboljih, sva promotorska špekuliranja i kombinacije doveli su do toga da najveći prvaci gotovo moraju pristajati na kompromise samo da bi se borili. Najbolji primjer je upravo Crawford, bivši apsolutni prvak poluvelter kategorije, a sad već tri godine WBO prvak veltera. Spomenutu titulu je do sada četiri puta obranio, a unatoč želji za ujedinjavanjem svih pojaseva, priliku boriti se za još koji nije uspio dobiti.

Tako će po peti put braniti spomenutu titulu, no pozitivna vijest oko toga je da ovog puta ima uistinu vrijednog protivnika, pravo poznato boksačko ime. To je donedavni WBC prvak Shawn Porter (31-3-1, 17 KO), koji će mu se suprotstaviti 20. studenog. Tako je napokon završena još jedna trakavica tijekom koje se Crawford nadao kako će mu promotori uspjeti dogovoriti lov na još jednu titulu, no to se ponovno nije dogodilo. Ipak, ako ćemo suditi po njegovoj objavi na Twitteru, "Bud" se čini zadovoljan činjenicom da će se po prvi nakon studenog prošle godine naći u ringu.

"Kako bi Ali rekao, 20. studenog pokazat ću vam koliko sam velik. I svijet će to vidjeti", napisao je sjajni boksač.

Porter je srećom bio boksač koji od početka nije skrivao namjeru suprotstaviti se Crawfordu te pokušati još jednom doći do titule. Onu koju je imao izgubio je u rujnu 2019. godine, podijeljenom odlukom nakon sjajnog meča protiv Errola Spencea Jr. I on je također dugo bez nastupa, budući da je svoj posljednji meč, u kojem je savladao Sebastiana Formellu, upisao u kolovozu prošle godine.

Najveća želja fanova, ali i samog Crawforda, bio bi meč protiv Spencea, koji trenutno drži WBC i IBF titule, a također je neporažen boksač. Bio bi to zapravo jedan od najvećih mečeva koje profesionalni boks trenutno može ponuditi. Spence i njegov tim ipak imaju drugačije planove. On se ovog ljeta trebao boriti protiv Mannyja Pacquiaoa, ali je otkazao meč samo par dana prije održavanja. Tim putem imao bi priliku svojim titulama dodati onu WBA organizacije, ali ona je na kraju pripala Yordenisu Ugasu, koji je uskočio kao zamjena, a onda i savladao velikog, od prije nekoliko dana umirovljenog Filipinca. Ugas je također kandidat za međusobni meč protiv nekoga od preostala dva vlasnike titula, no vidjet ćemo što će se s vremenom dogoditi.

Pred Crawfordom je sada ispit kakav mu nudi Porter, a on ni u kojem slučaju ne bi trebao biti lak. Iako ovo nije meč za ujedinjenje titule, nema sumnje kako se radi o jednom od najkvalitetnijih okršaja koje nam boks nudi do kraja ove godine.

Linker
19. travanj 2024 01:30