K1 i Boks

Tko je današnji Hrgovićev protivnik? Zaljubljen je u Dalmaciju, govori hrvatski jezik i bio je sedmi na svijetu

 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
Ima investicije u Kaštelima, a uživa i u lokalnoj hrani

Kada smo nedavno na stranicama SN pričali s Filipom Hrgovićem o planovima, priželjkivanoj borbi za pojas, neposrednoj budućnosti, naš "El Animal" kojeg mi radije nazivamo, više po domaći i pučki - “Beštija”, Filip nam je rekao, svjestan da se prvo moraju obračunati Usyk i Fury...

"...Cilj mi je što prije opet biti u ringu. Odraditi jedan, da ga tako nazovem lagani meč, ‘medium‘. Održavati formu, ostati aktivan. Nadam se da ću do kraja godine odraditi još jednu borbu, to mi je cilj. Vjerojatno bi prosinac bio u igri...".

Upravo se to i dogodilo. Hrgović će u uskoro, u glavnom saudijskom gradu Rijadu, a suparnik mu je kao što je i najavljivao. Borac “medium” klase, ne prejak, ali opet dostatno snažan da valja biti usredotočen. Upravo je to Australac hrvatskog podrijetla, Mark de Mori. Ako je suditi po komentarima koji se šire društvenim mrežama (iako to baš i nije odveć mjerodavno), najširi dio javnosti u nas je stava kako je ovakav odabir Hrgovićevog suparnika loš, promašen. Osobno, moramo se odlučno, ali i argumentirano, pa onda i s ponešto spoznaja o svijetu profi boksa, tomu suprotstaviti. Ovo je očekivani i za Filipa dobar odabir. Koliko god bi intrigantnije pogledati dvoboj s jednim Kongoancem Martinom Bakoleom, to bi ovog trenutka bio prevelik, a nepotreban rizik za našeg boksača. Zato što Filipu Hrgoviću nitko ne može oduzeti status prvog izazivača za pojas svjetskog prvaka, jednom kada prođe dvoboj (možda i uzvrat) Usyk - Fury. Stoga je sada Filip u situaciji da i on malo kalkulira. Mogući neuspjeh bi mu samo nanio probleme. S druge strane, dobro je da boksa, nužno "osjeti" ring, a Mark de Mori je za tako što dobar odabir. Jak, ali ne prejak. Školovan, ali ne odveć opasan. Ujedno, nije baš “boksačka vreća”, valja se pripaziti snage udarca. Iako, potpisujemo da nije bolji, nije klasa Hrgovića. A tko je uopće Mark de Mori (41)?

Bio bi enigma i za nas da se ne radi o borcu koji je 10 godina živio među nama, u Splitu, kojeg smo imali priliku upoznati 2015. godine, u velikoj mjeri zahvaljujući našoj dizačici utega, šarmantnoj i vrlo atraktivnoj Slavonki iz Požege, Milijani Vojnović. Oboje su dugo živjeli u Splitu, bili su i u braku. Mark de Mori se u siječnju ove godine vratio u rodni Perth u Australiji. Otac mu je Hrvat iz zadarskog kraja, a majka Talijanka. Oboje su se upoznali u Australiji i ondje dobili sina Marka.

U boksačkom svijetu, Mark de Mori se ne može baš pohvaliti osobitim ostvarenjima. Omjer pobjeda 41 (36 KO) - 2 (KO), na prvu se čini dojmljivim, ali... Na popisu pobjeda se ne nalazi baš niti jedno "jako", poznato ime. Podosta je tu i boraca iz Hrvatske i okružja (Marino Goleš, Željko Bojić, Ivica Perković, dvaput Adnan Buharalija, Ilhan Džafić, Radenko Kovač...). Imao je jednu borbu u Splitu kao i u Požegi, dvije u Rogoznici, pa jednu u Banja Luci, Ljubljani... Najblistaviji trenutak karijere i jedina spomena vrijedna borba bila je ona iz siječnja 2016. u Londonu protiv Davida Hayea. Englezu je to bio prvi ulazak u ring nakon 3 i pol godine, teške ozljede ramena. Sjećamo se kako se Mark tada dosta razmetao svakojakim izjavama, a onda je u ringu pao kao pokošen, u 1. rundi. Ako se ne varamo, u 41. sekundi. Iste je godine prekinuo i suradnju s promotorom Don Kingom.

Međutim, Mark de Mori je navodno jako dobro zaradio na toj borbi s Hayeom, tada se "bacio" na ulaganje u neke nekretnine, apartmane po Kaštelima. Kako je sam naveo tada, a ponavlja stalno - obožava Dalmaciju čija mu klima odgovara i dodatno kao astmatičaru, uživa u hrvatskoj hrani od Slavonije do juga Hrvatske, sjajan mu je naš običaj višesatnog sjedenja uz kavu, a "otkrio" je i rakiju. U Rijadu će "otkriti" i "Beštiju" Hrgovića.

Linker
07. svibanj 2024 20:46