K1 i Boks

Tko je 'narkoterorist' koji stoji iza pregovora za najiščekivaniji meč u britanskoj povijesti?

Ilustracija
 Shutterstock
Dok je Fury veličao Irca, irski zastupnici su svom parlamentu tražili reakciju svoje vlade

Najiščekivanija borba u britanskoj povijesti riješena je uz veliku pomoć 42-godišnjeg mafijaša zbog kojeg se čak oglasio i irski premijer Leo Varadkar.

U Irskoj su s nevjericom i bijesom slušali kako Tyson Fury u objavi meča s Anthonyjem Joshuom u nekoliko navrata odaje priznanje čovjeku koji je predmet istrage zbog organiziranog kriminala. Koliko je priča velika pokazuje i to što je o njoj pričao i irski premijer Leo Varadkar u parlamentu...

- Bio sam šokiran videom Tysona Furyja u kojem spominjao ime koje navodite - odgovorio je premijer Varadkar odgovarajući na primjedbe zastupnika Alana Kellyja.

To ime je Daniel Kinahan, Irac koji trenutačno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, boksački promotor koji je sudjelovao u dogovaranju meča. Ali boks je očito samo dio poslova kojima se Kinahan bavi, a Visoki sud u Dublinu upravo je njega naveo kao ključnu osobu u organiziranom kriminalu vezanom uz trgovinu drogom i oružjem, povezuje ga se i s likvidacijom 18 osoba, a FBI ga je stavio na listu zabrane ulaska u SAD pod opaskom - narkoterorist. Kinahanovo “poslovno carstvo” procjenjuje se na čak 900 milijuna funti.

- Ne mogu komentirati konkretnu operaciju irske policije, ali mogu potvrditi kako je uspostavljen kontakt između Ministarstva vanjskih poslova i vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - dodao je irski premijer.

Kriminalni vođa

Kinahan je jedan od osnivača MTK Globala, menadžerske kompanije koja zastupa Furyja, a nedavno je angažiran i kao posebni savjetnik sportske organizacije Bahreinskog princa, KHK.

Fury je ranije na Twitteru objavio fotografiju s Kinahanom, a onda ga je pohvalio u spomenutom videu kojim je objavio da je dogovoren meč s Joshuom:

- Upravo sam razgovarao telefonski s Danielom Kinahanom koji me je obavijestio kako je dogovoren najveći meč u britanskoj boksačkoj povijesti. Velika stvar, Dan. On je to uspio ostvariti, doslovno preko reda.

Dok je Fury veličao Irca, irski zastupnici su svom parlamentu tražili reakciju svoje vlade, a neki su i sami reagirali. Pa je tako Neale Richmond objavio kako je pisao televizijskim kućama koje su zainteresirane za prijenos meča, a poanta pisma je da se “pobrinu da budu svjesni tko je Kinahan i da vide žele li doista surađivati s njima”.

- Meč između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja bit će jedan od najvećih mečeva idućeg desetljeća. To je veliki događaj i kao sportski navijač ja sam apsolutno oduševljen. No, nisam nimalo oduševljen činjenicom da je Tyson Fury tri puta spomenuo Daniela Kinahana u svojoj poruci. On je, kako smo saznali od Visokog suda, kriminalni vođa koji stoji iza jedne od najvećih trgovina drogom u našoj zemlji. Iznimno je zabrinjavajuće da je on uključen u ovaj boksački okršaj.

Inače, irske novine The Irish Daily Star objavile su kako neće biti televizijskog prijenosa meča u Irskoj zbog Kinahanove uloge u njemu, a svi znamo koliko Irci fanatični obožavatelji boksa i koliko će štete pretrpjeti TV kuće.

Linker
07. svibanj 2024 21:50