K1 i Boks

Tko je ‘Neboder‘ od 2 metra i 70kg koji je u subotu osvojio WBC pojas prvaka?

Sebastian Fundora

 Katelyn Mulcahy/Getty images/Profimedia
Do sada je bio pojava zbog svoje visine, a od sada i zbog vještine

Zanimljiva borba u kojoj je ulog bio privremeni naslov svjetskog prvaka prema WBC federaciji održala se prošlu subotu, a borili su se Sebastian ‘The Towering Inferno’ Fundora i Erickson “Hammer” Lubin. Fundora je odnio pobjedu prekidom nakon isteka 9. runde kada je sudac zaustavio borbu zbog teških ozljeda na "Hammerovom" licu.

Zanimljiv podatak ovdje je taj da je Sebastian Fundora gotovo pa dvometraš (197 cm), što ga čini daleko najvišim boksačem super velter kategorije u svijetu. Često je za glavu i pol viši od svih svojih protivnika što ga čini fenomenom ove kategorije, a viši je i od većine teškaša. Osim visine, krasi ga i nevjerojatna snaga te vrhunska tehnika što dokazuje iz borbe u borbu. Mladi Fundora do sada se borio protiv stvarno respektabilnih protivnika, primjerice protiv Sergia Garcie koji je tada bio neporažen u čak 33 nastupa. Fundora je u svojih dosadašnjih 19 nastupa neporažen, a 13 svojih pobjeda završio je prekidom.

image

Sebastian Fundora

Screenshot (youtube, Sebastian Fundora))

Subotnja borba protiv "Hammer" bila je prepuna akcije i boksači se nisu nimalo štedjeli, a već u drugoj rundi Lubin je bio ozbiljnije uzdrman nakon preciznog Fundorinog aperkata u bradu. Što je borba više odmicala to je Fundora pojačavao tempo i radio vidljivu štetu na licu svog protivnika. U sedmoj rundi Lubin se vratio u borbu i sjajnim udarcem poslao Fundoru na pod i time postao prvi boksač kojemu je to pošlo za rukom. No unatoč tome Fundora se vratio i nadboksao Lubina u 8. i 9. rundi priuštivši mu pritom veliku štetu nakon čega je sudac morao prekinuti borbu.

Fundora je nakon borbe izjavio kako je spreman ponuditi svom protivniku instant revanš iako nismo baš sigurni koliko bi to bio pametan potez za Lubina nakon batina koje je zadobio u ovoj borbi. Fanovi su sigurno ti koji bi profitirali od revanša, a Lubin bi ponovno dobio priliku uzeti WBC pojas.

'Neboder' se ovom pobjedom popeo na 3. mjesto Boxrec ljestvici koju u super velter kategoriji predvodi Jermell Charlo (34-1-1), a odmah iza njega je Brian Carlos Castano (17-0-2). Spomenuti boksači boksaju za mjesec dana u revanšu nakon što je prva borba završila neriješeno. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Charlo ili Castano snašli protiv dvometraša.

Linker
20. travanj 2024 14:03