K1 i Boks

Tko je sljedeći za Anthonyja Joshuu? Eddie Hearn izdvojio tri potencijalna kandidata

Eddie Hearn i Anthony Joshua

 Dave Shopland/Shutterstock Editorial/Profimedia
Jedan od najpopularnijih svjetskih boksača planira odraditi tri nastupa u ovoj kalendarskoj godini

Uspješno se Anthony Joshua vratio na pobjedničke staze proteklog vikenda u Londonu. ‘‘AJ‘‘ je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Jermainea Franklina, a pokazalo se da američki teškaš jednostavno nije niti blizu eliti teške kategorije.

Osim čvrstoće i borbenog duha, Franklin ništa nije prezentirao i Joshua je lakoćom došao do pobjede. Bio je to prvi Joshuin korak ka povratku samopouzdanja i ulasku u pobjedničku seriju. Britanski teškaš ove godine planira odraditi tri borbe. Prvi meč trebao je biti nešto lakši uvod u ono što slijedi, a neki okvirni cilj je boriti se protiv Deontayja Wildera krajem godine, barem ako je vjerovati promotoru Eddieju Hearnu. No, što je sljedeće, tko dolazi na red prije Wildera (ili možda Furyja)?

Hearn je odradio intervju za Boxing Social i osvrnuo se na temu sljedećeg Joshuinog nastupa. Eddie smatra da ‘‘AJ‘‘ mora natrag u ring već za par mjeseci, ako uistinu planira odraditi ta tri meča unutar 2023. godine.

‘‘On se mora vratiti u sedmom ili osmom mjesecu najkasnije, ako planira odraditi tri meča ove godine. Volio bih da uzme malo odmora, a zatim da se vrati u Texas Derricku Jamesu (trener) i pokuša odraditi meč prije završetka ljeta. Treću borbu onda može odraditi u prosincu (12. mjesec). To bi bilo sjajno za njegovu karijeru.‘‘, rekao je Hearn za Boxing Social.

Kad su u pitanju protivnici s kojima bi se Joshua mogao obračunati u svom sljedećem nastupu, Hearn je sinoć u MMA Houru istaknuo tri imena kao najizglednije kandidate. Prvi od njih je svakako Dillian Whyte (28-3-0, 1 NC), iskusni britanski teškaš koji je također u posljednjem nastupu porazio Jermainea Franklina. Bila je to puno tijesnija i kontroverznija pobjeda od one Joshuine, ali Whyteova ruka ipak je podignuta.

‘‘Dillian Wyhte je odličan protivnik.‘‘, rekao je Hearn i time je jasno dao do znanja da su zainteresirani za ugovaranje tog revanša.

Whyte i Joshua već su se borili krajem 2015. godine, a tada je to bio obračun dvojice neporaženih i perspektivnih britanskih teškaša. Tražilo se koga će se od njih dvojice gurati dalje ka svjetskoj titulu, a Joshua je slavio tehničkim nokautom u sedmoj rundi. Obojica su napravili jako dobre rezultate u nastavku karijere, ali Joshua osjetno bolje.

Sada, nakon više od šest godina od prvog meča, otvara se mogućnost za revanš i Whyte će gotovo sigurno biti sljedeći protivnik Anthonyja Joshue. Druge dvije opcije su Otto Wallin (25-1-0, 1 NC) i Joe Joyce (15-0, 14 KO). Joyce ima ugovoren meč za 15. travnja (četvrti mjesec) protiv Zhileija Zhanga i puno toga ovisi o ishodu tog meča. Rado bi se Joyce obračunao s Joshuom, ali i sam Joe ističe da će Joshua vjerojatnije odabrati Whytea kao svog protivnika.

Što se Wallina tiče, 32-godišnji švedski boksač podosta se muči s ugovaranjem nekog većeg meča. U devetom mjesecu 2019. godine dobrano je namučio Tysona Furyja i na koncu je izgubio jednoglasnom odlukom. Nakon toga upisao je pet uzastopnih pobjeda, ali posljednji nastup odradio je protiv ne naročito poznatog Helamana Olguina. Wallin zaslužuje neki veći meč, ali pokraj Whytea i Joycea, male su mu šanse da će biti odabran kao Joshuin protivnik.

Linker
02. svibanj 2024 16:31